Whitania maakt cel mogelijk gevoeliger voor cytostaticum cisplatine

19 september 2017

Extracten van Withania somnifera staan bekend om hun anti-kanker, ontstekingsremmende en anti oxidatieve eigenschappen (Henley et al., 2017). Een van de manieren waarop deze werking tot stand komt is door –tegenstrijdig genoeg- het opwekken van extra oxidatieve stress. Hierdoor wordt vervolgens de functie van de mitochondriën beïnvloed en gestimuleerd.

Onlangs is het ‘primen’ van kankercellen als een manier voor versnelde apoptose van de kankercel aangedragen. ‘Primen’ betekent ‘herkenbaar maken’ of ‘gevoeliger maken’, of meer in het zicht brengen van’.

In een celstudie uitgevoerd door de groep van Henley bleek een Whitania wortelextract HT-29 darmkankercellen te primen, waardoor ze gevoeliger werden voor de werking van het cytostaticum cisplatine. Whithania verhoogde selectief het gehalte vrij radicalen in kankercellen. Dit effect werd niet waargenomen in gezonde cellen (Henley et al., 2017).

Het is op dit moment onduidelijk in hoeverre dit studieresultaat zich laat vertalen naar de praktijk, vervolgonderzoek is daartoe noodzakelijk.

Het hele artikel is in te zien via journals.plos.org

Bron:
Henley, A. B., Yang, L., Chuang, K.-L., Sahuri-Arisoylu, M., Wu, L.-H., Bligh, S. W. A., & Bell, J. D. (2017). Withania somnifera Root Extract Enhances Chemotherapy through ‘Priming.’ PLOS ONE, 12(1), e0170917.