De Nationale Suiker Challenge

10 juni 2019

Ruim 30.000 mensen gingen van 3 tot en met 9 juni de tweede Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds aan. Een week lang aten en dronken ruim 30.000 deelnemers zonder toegevoegde suikers.

Dagelijks krijgt meer dan 60 procent van de mensen in ons land te veel suiker binnen. Een Nederlander eet in totaal maar liefst 28 suikerklontjes per dag! Het Diabetes Fonds organiseerde de jaarlijkse challenge om Nederlanders bewust te maken van hun suikerinname en te helpen met een gezondere leefstijl. Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Nog eens 750.000 mensen hebben pre-diabetes, waarbij overgewicht een belangrijke rol speelt. Dagelijks komen er 166 patiënten met diabetes type 2 bij.

Afgelopen najaar deden er ook tienduizenden mensen mee aan de eerste challenge. Chocolade, koek, gebak, snoepgoed en niet-alcoholische dranken bleken producten die moeilijk te weerstaan zijn. Het zijn juist ook deze producten die de grootste bijdrage aan de Nederlandse suikerconsumptie leveren. Volgens de laatste cijfers van het RIVM krijgen we iedere dag gemiddeld meer dan 30 procent te veel vrije suikers binnen.

‘Door mee te doen aan de Challenge worden mensen zich bewust van de hoeveelheid suiker die zij dagelijks consumeren. Bewustzijn is de belangrijkste stap om te werken aan een gezonde leefstijl’, aldus algemeen directeur van het Diabetes Fonds Hanneke Dessing. ‘Niet voor niets is het terugdringen van overgewicht een speerpunt in het Nationale Preventieakkoord.’ Onlangs gaf Dessing haar steun aan een groep van circa 30 hoogleraren en medici die pleiten voor een meer duurzame behandeling van een grote groep mensen met diabetes type 2. ‘Deze groep is absoluut gebaat bij een gezondere leefstijl. Niet voor niets organiseren we jaarlijks de Nationale Suiker Challenge, zetten we in op een gezonde omgeving en investeren we in het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) om te onderzoeken hoe leefstijlinterventies de ziektelast van een grote groep mensen met diabetes type 2 kunnen verminderen.’

In een stortvloed van zoete verleidingen moet het makkelijker worden om een gezonde keuze te maken. Hier biedt het Diabetes Fonds deelnemers de helpende hand. Alle deelnemers ontvingen gratis het digitale Suiker Challenge Magazine met daarin 21 gezonde recepten zonder toegevoegde suikers. Daarnaast ontvingen alle deelnemers gedurende de week inspiratie en praktische tips via social media en e-mail.

Meer informatie: www.suiker-challenge.nl, www.diabetesfonds.nl