Uitslag door eikenprocessierups natuurlijk behandelen

23 Jul, 2019

De eikenprocessierups is in Nederland dit jaar een ware plaag. Iedereen kent wel iemand met rode uitslag, tergende jeuk en bulten. Eerst denkt men nog dat het muggenbulten zijn, ook al zijn ze daar wat klein voor. Zodra de uitslag zich uitbreidt en de enorme jeuk toeslaat, beseft menigeen dat er hier iets anders gaande is. Fietsen in de buitenlucht, zitten in de tuin of een wandeling met de hond maken, komen ineens in een ander daglicht te staan. En het is de vraag of je de was wel buiten op wil hangen, met al die rondvliegende haartjes. Je krijgt al jeuk bij het idee.

De grootste hausse lijkt voor deze zomer inmiddels wel bijna voorbij te zijn, maar de haartjes van de eikenprocessierups blijven nog jaren aanwezig. Dus op ieder moment kun je er alsnog mee in aanraking komen. In de natuurgeneeskunde zijn er verschillende mogelijkheden om de uitslag te verzachten. Calendula in emulsievorm of Aloe vera-gel verlichten de jeuk uitwendig. Inwendig is het gebruik van OPC en vitamine C jeukstillend. Het remt de afgifte van histamine en is ook in te zetten bij een allergische reactie. Brandnetelthee, maar ook brandnetel in homeopathische vorm, Urtica D12, kan de rode jeukende huid verlichting brengen. Een aantal mensen reageert goed op lavendelolie op amandelbasis. Als door het krabben wondjes zijn ontstaan is het zaak om tijdelijk extra zink in te zetten. Een niet te warm bad met haverzemelen (Avena sativa) kan bovendien verlichting geven door de verkoelende werking.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter