Leefstijlverandering in het basiszorgpakket

15 oktober 2018

Vanaf 2019 kunnen mensen een gecombineerde leefstijlinterventie vergoed krijgen als hun overgewicht gezondheidsrisico’s oplevert en de huisarts hen verwijst. Daarnaast moet de interventie voldoende effectief zijn volgens het RIVM en binnen de Zorgverzekeringswet passen volgens Zorginstituut Nederland. Dit geldt momenteel voor drie gecombineerde leefstijlinterventies: de Beweegkuur, CooL en SLIMMER diabetes voorkomen. Elke zorgverzekeraar bepaalt welke van de drie hij in zijn polis opneemt.

Hoogleraren Kremers en Van de Goor vinden het terecht dat de gecombineerde leefstijlinterventie in het basispakket komt. Van de Goor: ‘Mensen die overgewicht hebben, staan vaak ver af van wat wordt gezien als een gezondere leefstijl. Ze zijn niet opgegroeid met aandacht daarvoor en ze zitten vaak in moeilijke situaties. Gezonder leven komt bij hen niet van de grond met alleen advies van de huisarts. Iemand die op hun lijn zit, eventueel samen met een groep, kan ze helpen wél stapjes te zetten.’ Kremers stelt: ‘De multidisciplinaire aanpak dicht de kloof tussen zorg en preventie.’

Een artikel over de CooL-leefstijlinterventie is opgenomen in OrthoFyto 5. Indien u geen abonnee bent, kunt u hier een los exemplaar bestellen.

Bron: Nieuwsbrief ZonMW