Nieuw WHO-rapport over traditionele en complementaire geneeswijzen

10 Jun, 2019

Op 21 mei jl. werd – in aanwezigheid van EUROCAM – het wereldgezondheidsrapport ‘WHO Global Report on Traditional and Complementary Medicine 2019’ gepresenteerd in het hoofdkantoor van de WHO in Geneve.

Het verslag is het meest uitgebreide rapport over de traditionele & complementaire geneeskunde (T&CM), waaraan 179 van de 194 lidstaten officieel informatie hebben bijgedragen. Het is up-to-date en geeft een overzicht van alle verschillende vormen van traditionele geneeswijzen en hun betekenis voor de gezondheidszorg.

Het rapport is opgebouwd uit vijf delen: een nationaal kader voor T&CM; productregulering; praktijkbeoefening; de uitdagingen waarmee landen worden geconfronteerd; en ten slotte, het landprofiel. Hieruit blijkt dat 170 (88 procent) van alle WHO-lidstaten het gebruik van T&CM erkennen. Het aantal lidstaten dat zich officieel met T&CM bezighoudt om de potentiële bijdrage ervan aan gezondheid en welzijn optimaal te benutten, laat een consistente opwaartse tendens zien.

Naast de nationale beleidslijnen en voorschriften voor T&CM die in steeds meer lidstaten zijn ontwikkeld, is ook de infrastructuur voor T&CM op nationaal niveau aanzienlijk verbeterd (bijvoorbeeld 107 lidstaten hebben een nationaal bureau voor T&CM en 75 lidstaten hebben een nationaal onderzoekinstituut). Echter, in vergelijking met andere continenten, loopt de Europese regio ver achter als het gaat om nationaal beleid en programma’s, wet-en regelgeving, laat staan nationale onderzoeksinstituten voor T&CM.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie schrijft in zijn voorwoord: ‘Traditionele en complementaire geneeskunde is een belangrijke en vaak onderschatte hulpbron voor gezondheid, met name bij de preventie en behandeling van leefstijlgerelateerde chronische ziekten, en om in de gezondheidsbehoeften van de verouderende bevolking te voldoen’.

Het rapport kan worden gedownload vanaf de website van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een overzicht van de activiteiten van de afdeling Traditional, Complementary and Integrative Medicine (TCI) Unit van het Hoofdkwartier van de WHO vindt u hier.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter