Onderzoek naar de effecten van voetreflextherapie

16 Feb, 2015

Door: Els Smits

Wat is er mooier dan de effectiviteit van je behandeling aan te kunnen tonen? Wat is er fijner voor de cliënt dan duidelijk en inzichtelijk te kunnen zien dat de behandeling die deze ondergaat ook werkelijk werkt? Hiervoor is onderzoek nodig; meten is weten. Twee opleidingen, Total Health en de School voor Voetreflexologie, deden in de afgelopen jaren onderzoek naar het effect van voetreflexbehandelingen. Met prille, maar beslist veelbelovende resultaten.

Evidence based onderzoek is in de complementaire geneeskunde lastig uit te voeren. Een alternatieve manier om wetenschappelijk een effect aan te tonen is practice based onderzoek. De basis hiervan is de daadwerkelijke praktijk, waar ervaringskennis ontwikkeld en gesystematiseerd wordt. Op het gebied van voetreflexologie werd in Nederland tot voor kort geen onderzoek naar de resultaten ervan gedaan. Sinds 2012 hebben de opleidingsinstituten Total Health en de School voor Voetreflexologie daar verandering in gebracht, door op structurele wijze de effecten van voetreflexbehandelingen te meten.

Meer informatie: www.voetreflexologie.com en www.totalhealth.eu Lees het gehele artikel vanaf pagina 46 in het VNGK 2/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.