Grootschalig onderzoek van twee jaar

18 februari 2016

Door: Toine de Graaf

Het gebeurt niet dagelijks dat het effect van een niet-patenteerbare stof wordt onderzocht in een grootschalige, klinische studie met een lange looptijd. In de ‘Q-SYMBIO’-studie legden de onderzoekers de lat echter bijzonder hoog. Ze mikten op de deelname van 550 patiënten met een matige tot ernstige vorm van chronisch hartfalen. Gedurende twee jaar zouden ze driemaal daags 100 mg co-enzym Q10 krijgen of een placebo, als aanvulling op de standaardtherapie bij hartfalen. Maar liefst 17 centra in negen landen werkten mee aan de studie, die uiteindelijk 420 deelnemers telde. De conclusie: co-enzym Q10 verdient een plaats naast de standaardbehandeling.

Het is modieus om aandoeningen die niet behoren tot de infectieziekten tóch te betitelen als ‘epidemisch’. Een voorbeeld is diabetes type-2, dat vooral door de oprukkende vergrijzing steeds meer slachtoffers maakt. Hetzelfde kan worden gezegd over chronisch hartfalen, waarbij sprake is van een stoornis in de pompfunctie van het hart. Als gevolg van de afname van de contractiekracht van de hartspier of van een mechanische belemmering, is het hart niet in staat om het aangevoerde bloed voldoende door het lichaam rond te pompen. Met als gevolg oedeem, bijvoorbeeld in de benen. De standaardbehandeling van hartfalen richt zich voornamelijk op een verminderde belasting van de hartspier via beïnvloeding van de bloedsomloop. Hierbij worden vooral ACE-remmers en bètablokkers ingezet.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 49 in het VNGK 2/16.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Mortensen SA, Rosenfeldt F, Kumar A, Dolliner P, Filipiak KJ, Pella D, Alehagen U, Steurer G, Littarru GP. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure. Results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9