Onderzoek naar CAM en huisartsen III

17 juni 2013

Door: Ingrid Dekker

Complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM) is volop in beweging en de natuurgeneeskundige praktijk is één van de spelers in het veld. Nadat in mijn praktijk een 46-jarige cliënte met chronische pijnklachten in haar heup na een auto-ongeval in haar jeugd opmerkte: ‘Was ik maar eerder doorgestuurd door mijn huisarts, dan had ik niet eerst twintig jaar met deze klachten hoeven rondlopen door het hele medische circuit. Nu ben ik met drie behandelingen helemaal opgeknapt’, raakte ik nieuwsgierig naar de relatie tussen huisartsenzorg en CAM-geneeswijzen. Deze opmerking werd dan ook de directe aanleiding voor mijn onderzoek naar het strategisch vraagstuk voor CAM-therapeuten hoe om te gaan met de huisartsen als belangrijke doorverwijzers.

Wat hebben CAM-geneeswijzen de huisarts te bieden? De huisarts kan met de diverse CAM-behandelvormen zijn dienstenpakket uitbreiden in de keuze van de best passende behandelvorm voor een patiënt. Naast de reguliere behandelwijzen die op fysiek en psychisch niveau effect sorteren, kan de patiënt ook complementair, bijvoorbeeld op energetisch niveau, worden behandeld. De natuurgeneeskundige behandelingen spreken het zelfgenezend vermogen van de patiënt aan. Deze behandelwijze kan worden aangeboden aan patiënten die bij de huisarts in behandeling zijn, uitbehandeld zijn en/of wanneer de patiënt er zelf om vraagt.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 27 in het VNGK 4/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
– Bongers, K. K., Koppen, A. van, (2011). Integrative medicine. Zorg voor gezondheid en geluk. Amsterdam: De Arbeiderspers.