Vitamine D in de praktijk

22 oktober 2014

Door: Fleur Kortekaas

Over doseren, toedieningsvorm en adequate niveaus

De in vet oplosbare vitamine D stond vroeger bekend als de gifkikker van de vitamines; je kon er maar beter niet teveel van innemen. De vitamine zou tot toxische hoogte stapelen in de lever. Hoe groot is de verwarring, nu vandaag de dag bekend is dat de gevolgen van een vitamine D-tekort legio zijn? En het gezonder is elke dag wat extra vitamine D in te nemen.

Vitamine D3 (cholecalciferol) kan door de mens in de huid worden aangemaakt bij blootstelling aan UVBstraling uit zonlicht, of het kan worden verkregen uit voeding. Planten synthetiseren ergosterol, dat wordt omgezet in vitamine D2 (ergocalciferol) door ultraviolet licht. Cholesterol is een bouwsteen voor vitamine D.

Vitamine D voor de gezondheid
Vitamine D is essentieel voor het handhaven van een normaal calciummetabolisme. Maar vitamine D is niet alleen betrokken bij ziektes zoals osteoporose en rachitis. Men is tot de ontdekking gekomen dat in wel dertig verschillende weefsels en organen vitamine D-receptoren aanwezig zijn (Muskiet & van der Veer, 2007). Ziektes waarbij een lage vitamine D-status betrokken is, zijn daarom divers (i.e. hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, infectieziektes, ziekte van Alzheimer en kanker) (Muskiet & van der Veer, 2007).

 

Meer informatie: www.fleurkortekaashealth.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 76 in het VNGK 6/14.  

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronnen:
– Cava, R. C., & Javier, A. N. (2007). Vitamin D deficiency. N Engl J Med, 357(19), 1981; author reply 1981-1982.
– Diamond, T. H., Ho, K. W., Rohl, P. G., & Meerkin, M. (2005). Annual intramuscular injection of a megadose of cholecalciferol for treatment of vitamin D deficiency: efficacy and safety data. Med J Aust, 183(1), 10-12.
– Franken, K., & Koning Majetic, I. (2014). Systematische review naar pijnreductie door vitamine-D suppletie bij volwassenen met reumatische aandoeningen. Utrecht.
– Gezondheidsraad. (2008). Naar een toereikende inname van vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad.
– Gezondheidsraad. (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor Vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad.
– Holvik, K., Madar, A. A., Meyer, H. E., Lofthus, C. M., & Stene, L. C. (2007). A randomised comparison of increase in serum 25-hydroxyvitamin D concentration after 4 weeks of daily oral intake of 10 microg cholecalciferol from multivitamin tablets or fish oil capsules in healthy young adults. The British Journal of Nutrition, 98(3), 620–5.
– Littlejohns, T. J., Henley, W. E., Lang, I. A., Annweiler, C., Beauchet, O., Chaves, P. H., . . . Llewellyn, D. J. (2014). Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Neurology, 83(10), 920-928.
– Muskiet, F., & van der Veer, E. (2007). Vitamine D: waar liggen de grenzen van deficiëntie, adequate status en toxiciteit? Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk, 32, 150-158.