Ayurveda: het ritme van leven en dood

03 Dec, 2012

Door: Coen van der Kroon

Tijd en ritme zijn belangrijk voor hoe het leven zich manifesteert, opbloeit en weer afsterft. Meer dan ooit blijkt dat in seizoenen als herfst en winter. Ayurveda kent in haar hele wetenschap deze factor tijd en ritme veel belang toe. Het grote belang van deze factor komt ook tot uiting in het feit dat de vedische traditie er zelfs een soort goddelijke entiteit aan toekende. Deze entiteit had de naam Kala, en ‘kala’ in Sanskriet betekent ‘tijd’. Maar het betekent ook ‘zwart’ en ‘dood’. Daarin ligt impliciet besloten dat er een tijd van afscheid is en dat het de tijd zelf is die daarvoor ook verantwoordelijk is.

Het in de westerse wetenschap bekende begrip ‘zwarte gat’, dat tijd en ruimte kan opslorpen, komt dicht bij deze vedische concepten in de buurt. Daar het gehele systeem van vedische wetenschap rond cyclisch denken is opgebouwd, impliceren ieder afscheid en einde ook een nieuw begin. Uit dat wat sterft, wordt iets nieuws geboren. Daarvoor kunnen we in Ayurveda ook kijken naar wat er zich ieder moment afspeelt in ons eigen lichaam, leven en bestaan.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 36 in het VNGK 1/13. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter