Chinese voedingsleer

17 Jun, 2013

Door: Jutta Koehler

Eeuwenlang waren voedingsadviezen de basistherapie van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Pas toen een verandering van het voedingspatroon niet voldoende bleek, kwamen acupunctuur, kruiden en massage aan bod. Tegenwoordig is de kennis over de Chinese voedingsleer in vergetelheid geraakt. Dit is jammer, want naast krachtig en heilzaam is deze voedingsmanier met name ook bijzonder lekker. Een verandering van het voedingspatroon kan net het laatste schakeltje vormen op weg naar genezing.

De Chinese diëtetiek is ook bekend onder de naam 5-elementenvoeding. De naam is gebaseerd op de Taoïstische leer van de vijf elementen: alle fenomenen tussen hemel en aarde horen dientengevolge bij een van de elementen hout, vuur, aarde, metaal of water.
Voor de Chinese voedingsleer is het element aarde van bijzonder belang, want hierbij horen de twee orgaansystemen maag en milt. Tevens hoort bij elk element een bepaalde smaak, bepaalde voedingsmiddelen, een emotie en een lichaamslaag.

Meer informatie: www.5elementenvoeding.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 58 in het VNGK 4/13. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter