10-stappenplan bij kanker

13 februari 2014

Door: Henk Fransen

Wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, komt er heel veel op hem of haar af. En dit geldt ook voor de directe naasten van de patiënt. Onderstaand stappenplan kan je een praktisch houvast geven voor je sessies met iemand die is geconfronteerd met de diagnose kanker. De stappen kunnen behulpzaam zijn direct na de diagnose en in de latere fases van ziekzijn.

Stap 1. Geen overhaaste beslissingen
Zowel in de beginfase als ook later moet een patiënt vaak ingrijpende beslissingen nemen over behandelingen. Wanneer iemand eenmaal voor een bepaalde behandeling heeft gekozen, kunnen de gevolgen ervan over het algemeen niet meer worden teruggedraaid. Geef je cliënt daarom het advies om zaken omtrent behandelingen en mogelijkheden goed uit te zoeken. Kanker is niet een proces van enkele dagen of weken en in de meeste gevallen kan iemand de tijd nemen om uit te zoeken wat er aan de hand is, wat er precies aan gedaan kan worden en waar hij of zij zich het beste bij voelt.

Meer informatie: Cliënten kunnen een uitgebreide voor hen geschreven versie van het 10-stappenplan downloaden op www.genezendvermogen.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 55 in het VNGK 2/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.