Belangrijke factoren bij ontstaan en genezing van kanker

13 februari 2014

Door: Henk Fransen

Honderd jaar geleden kreeg één op de twintig mensen kanker. Vijftig jaar geleden was dat één op de vijf, nu is het één op de drie en in Amerika al bijna één op de twee mannen. Kun je je dat voorstellen? Je staat in een groep mannen en je beseft dat de helft van de mannen die om je heen staat, weg zal vallen door kanker. Deze toename van kanker in relatief korte tijd kan niet verklaard worden door erfelijkheid. Kankerdeskundigen wereldwijd schrijven deze toename voor meer dan 80% toe aan ongezonde voeding- en leefstijlfactoren.

Veel behandelingen focussen met name op één aspect van ziekte. Bijvoorbeeld op het aspect voeding/dieet of op het aspect stress/ontspanning. Deze factoren zijn natuurlijk belangrijk, maar voor het behoud van de totale gezondheid zullen we meer factoren in ogenschouw moeten nemen.

Iemand kan bijvoorbeeld gezond eten, maar ziek worden omdat zijn spijsvertering niet goed werkt. Mensen kunnen ook gezond eten en aanvullende supplementen slikken, maar ziek worden door huwelijksproblemen of door conflicten op het werk. Naast lichamelijke factoren bestaan er dus ook mentale, emotionele, relationele en zielsaspecten die een invloed kunnen hebben op ons lichamelijke en geestelijke welbevinden.

Meer informatie: www.genezendvermogen.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 40 in het VNGK 2/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.