Elegante Eenvoud

20 Apr, 2022

Door Nienke van der Heide

De zon schijnt. Een vlinder fladdert voorbij. De knoppen in de bomen staan op uitbarsten. En tweeduizend kilometer verderop woedt een oorlog. Na twee jaar maatschappelijke en individuele onrust rondom het coronavirus is het openbare leven in Europa weer opengegaan – om meteen in grootschalig geweld terecht te komen. Ondertussen strijkt een duif neer op de rand van mijn balkon. Hoe moeten we toch omgaan met alle onzekerheid die de laatste jaren op ons afkomt? Welke plek kunnen we innemen in een wereld met zoveel onrecht? Ik lees Elegante Eenvoud – Ecologische en Spirituele Beginselen van een Eenvoudig Leven van Satish Kumar en veer op door de hoopgevende inzichten.

Om mij heen kiezen de laatste tijd steeds meer mensen voor de levenswijze waar zij in geloven. Net als ik hebben zij hun goedbetaalde baan opgegeven om ruimte te maken voor de dingen die er in hun ogen écht toe doen. Dit kan gaan om werkelijk en oprecht contact met anderen, milieubewust leven, kunst en ambacht, of vertraging in het dagelijks leven. De eeuwige jacht naar luxe en zekerheid waarin de wereld lijkt te zijn doorgeslagen maakte ze ongezond en ongelukkig. De roep van de ziel werd steeds sterker, tot het niet meer te negeren was. Maar dat betekent vaak wel: financiële achteruitgang, opnieuw beginnen op onbekend terrein, de onzekerheid of het allemaal wel gaat lukken. En als er dan lockdowns komen, en inflatie en oorlog, waar haal je dan het vertrouwen vandaan dat je op de goede weg bent?

Satish Kumar heeft in zijn leven keer op keer ervaren dat de sleutel ligt bij het omarmen van de eenvoud. In eenvoud ligt een elegantie die ruimte biedt aan de zin van het leven. Satish zegt het zo: ‘Het geschenk van eenvoud is het geschenk van overvloed. Als we beseffen dat genoeg genoeg is, dan hebben we meer dan genoeg. Eenvoudig leven betekent terughoudendheid op bepaalde gebieden om een grotere veelheid aan leven op andere gebieden mogelijk te maken, zoals tijd vrijmaken voor muziek, poëzie, tuinieren, vrienden, enzovoorts.’

Lees het gehele artikel vanaf pagina 42 in het VNIG 3/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
Satish Kumar. (2021). Elegante Eenvoud – Ecologische en Spirituele Beginselen van een Eenvoudig Leven. Amsterdam: Samsara.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter