Gember

17 oktober 2017

Door: Evelien Dommerholt

Het is een populair kruid, gember, ofwel Zingiber officinale zoals de officiële naam luidt. Een kruid met werkzame bestanddelen die van invloed zijn op alle spijsverteringsorganen, hart- en bloedvaten en de prostaglandine-biosynthese in het menselijk lichaam. Het is in te zetten bij veel aandoeningen en klachten, maar is vooral bekend als weerstandverhogend middel. Zo wordt vaak geadviseerd gemberthee te gebruiken, door een stukje ervan in kokend water te laten trekken. Het kruid kent echter een bredere werking dan dit en dient ondanks de gezondheidsbevorderende eigenschappen met mate gebruikt te worden.

We gebruiken het kruid in gerechten, in de thee, maar ook vermalen, onder andere in de traditionele Chinese geneeskunde. Aan veel kruidenformules is gember toegevoegd. Onder de naam Sheng Jiang bevordert de wortelstok zweten bij hitte en klachten bij verkoudheden. Maar gember is vooral geschikt bij aandoeningen en klachten aan het spijsverteringsapparaat, waaronder misselijkheid en diarree. Deze werking is de laatste jaren verder onderzocht en gember is tegenwoordig een functioneel en steeds bekender middel tegen reisziekte dankzij deze anti-emetische eigenschappen. Het advies is een half uur voor vertrek gember(capsules) in te nemen met water of vruchtensap. Op een lege maag kan gember lichte pijnklachten veroorzaken, wat door gebruik van vruchtensap verminderd kan worden.

Wortelstokextracten van gember kunnen de voedselabsorptie met 200 procent verhogen, waarmee de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen aanzienlijk toeneemt. Dit percentage is te danken aan de spijsverteringbevorderende en maagversterkende werking van gember. In de wortelstok is zingibain aanwezig. Dit is een enzym, vergelijkbaar met bromelaïne, maar met veel sterkere eiwitsplitsende en eiwitverterende eigenschappen, dat zorgt voor een snellere en efficiëntere opname van voedingsstoffen. De werking van zingibain is en blijft een bron van onderzoek. Leuk weetje: zingibain is te zien als een blauwe kring bij het doorsnijden bij een stuk van de wortel. Dit lijkt alsof de gember wat ouder is, maar is simpelweg een uiting van een werkzaam bestanddeel.

Lees het gehele artikel op pagina 43 in VNIG 6/17.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:
www.ncbi.nlm.nih.gov
naturalsociety.com
Bansky D, Clavey S, Stöger E. Chinese Herbal Medicine: Materia Medica, 2004.