Inhaalslag rond Integrative Medicine?

12 juni 2017

Door: Toine de Graaf

De patiënt centraal, evenals de arts-patiënt relatie. Nadruk op eigen verantwoordelijkheid en regie. Zo veel mogelijk een natuurlijke aanpak, zowel regulier als complementair. Bevorderen van gezondheid (zelfhelend vermogen), vitaliteit en preventie. Het zijn enkele pijlers van ‘Integrative Medicine’ (IM). En dus ook van de Nederlandse Academy for Integrative Medicine (AIM), die begin 2015 is opgericht. Aankomende september zal de eerste groep van bijna dertig (merendeels huis)artsen de tweejarige AIM-opleiding voltooien. Eind januari vond in Driebergen alweer de 3e introductiedag plaats. Er is namelijk werk aan de winkel: ‘Nederland staat internationaal op de allerlaatste plaats als het gaat om Integrative Medicine.’

Wat zou het mooi zijn geweest als zich honderden huisartsen en medisch specialisten hadden aangemeld voor de 3e Introductiedag Integrative Medicine. Op zaterdag 28 januari begaven zich echter zo’n veertig bezoekers naar Landgoed De Horst in Driebergen, voor de dag die georganiseerd was door de AIM. Een schitterende locatie, zeker.

Meer informatie:
www.aim-edu.nl

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:
Jong MC, van de Vijver L, Busch M, Fritsma J, Seldenrijk R. (2012). Integration of Complementary and Alternative Medicine in Primary Care: What do Patients want? Patient, Education and Counseling, 89(3):417-422.
Kooreman P, Baars EW. (2014). Complementair werkende huisartsen en de kosten van zorg. ESB Gezondheidszorg, 99 (4678):90-92.