Jezelf upgraden naar Therapeut 2.0

22 Oct, 2013

Door: Esther van Dam en Ria Teeuw

Blokkades in de gezondheid zijn signalen die waardevolle aanwijzingen geven. Veel therapeuten vertellen hun cliënten dat dagelijks, want als geen ander weten we dat alles wat je doet, je eigenheid weerspiegelt. Uiteraard moeten we die boodschap heel zorgvuldig overbrengen. Als cliënten aan ons advies het gevoel overhouden van ‘eigen schuld, dikke bult’, dan doen we het niet goed. Maar als we ze er nieuwe, functionele invalshoeken mee geven om naar hun probleem te kijken, dan kunnen ze weer verder. Laten we hetzelfde principe nu eens op onszelf toepassen: wat weerspiegelen wij in ons ondernemerschap?

Tot voor kort leek het wel alsof je niet zowel therapeut als ondernemer kón zijn, alsof die twee functies elkaar bijten. Misschien een erfenis uit de jaren zestig, toen die norm alom heerste. Misschien een erfenis uit de jaren zestig, toen die norm alom heerste. Terwijl je toch wel degelijk ondernemer bent als je een vak zelfstandig uitoefent, dus ook als natuurgeneeskundige en ook in die tijd. Natuurlijk hoeven we niet alles van vroeger overboord te gooien. Laten we vooral het goede behouden, maar onszelf wel upgraden naar deze tijd en zo ‘Therapeut 2.0’ worden.

Schatten aan informatie
Dat kan door onze praktijk te nemen als spiegel en leidraad in onze persoonlijke ontwikkeling. Want er liggen schatten aan informatie in hoe jij je praktijk voert. We noemen een paar voorbeelden:

Stel dat:

  • je praktijk niet de mensen aantrekt die je graag zou willen. Is er misschien een link met je uitstraling?
  • je klanten altijd wachten op de tweede aanmaning voordat ze je betalen. Vind jij dat je recht hebt op een eerlijke beloning voor je werk?
  • je kritiek krijgt dat je resultaten te wensen overlaten. Wat is jouw overtuiging over je vaardigheden?
  • je resultaten goed zijn, maar je praktijk loopt niet. Hoe is je uitstraling? Hoe zet jij jezelf neer?
  • je niet durft te spreken in het openbaar. Hoe zit het eigenlijk met je zelfvertrouwen?
  • je alsmaar mopperende cliënten krijgt. Of helemaal geen. Heb jij zelf wel zin in je werk?

Switch
Natuurlijk, dit zijn en blijven voorbeelden. Bovendien zijn er wel degelijk ook externe factoren. Waar het om gaat is dat we met nog meer plezier werken en daarin zullen groeien. (Lees ook nog eens het interview in VNGK nummer 5 dat Anne Myrthe Korteweg hield met Hans Wopereis: ‘Je werk als spiegel’.)
Door onszelf relevante vragen te stellen en onszelf te spiegelen, zijn we in staat om een omwenteling te maken en ons werk te verdiepen. Maar omdat ieder mens blinde vlekken heeft, niemand uitgezonderd, kan het soms lastig zijn om in je eentje zo’n switch te maken. Waarschijnlijk heb je verschillende collega’s die je prima kunnen helpen, maar je moet het hen wél vragen. En daarnaast zijn er nog ondernemerscoaches en supervisors. Die hoeven nog niet eens uit onze eigen gelederen te komen. Integendeel, het kan zelfs heel verhelderend zijn iemand uit een ander werkveld om advies te vragen of te consulteren.

‘…door onze praktijk te nemen als
spiegel…’

Investering
Wanneer je dergelijke hulp eigenlijk best wel zou willen, maar je zet nooit een stap in die richting of je stelt het oeverloos uit, ook dan is het tijd voor zelfreflectie. Een coach inschakelen is tenslotte een investering in jezelf. Heb je het geld werkelijk niet of wil je het niet voor jezelf uitgeven? Gun je het jezelf wel? Maar als je de investering uiteindelijk wel doet, zal deze zich op verschillende niveaus terugbetalen. Op financieel gebied, maar ook in je persoonlijk leven, in je ontwikkeling en in je kwaliteiten als therapeut.

Durf jij jezelf te spiegelen? Wij zeggen: doen!

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter