Kan coeliakie volledig herstellen?

13 Apr, 2015

Door: Els Smits

Coeliakie, een aandoening waarbij iemand geen gluten kan verdragen, is een van de meest voorkomende voedselgerelateerde ziektebeelden in Nederland. Het aantal mensen bij wie dit wordt vastgesteld neemt jaarlijks verder toe. Voormalig chirurg en specialist Integrative Medicine Karlien Bongers en bioloog en manager Research & Development bij Nutriphyt Gabriël Devriendt gingen erover in gesprek met elkaar. Een gesprek waarin een verbinding werd gezocht tussen processen op celniveau en de dagelijkse realiteit van de ervaringsdeskundige.

Twee en een half jaar geleden werd bij Karlien Bongers coeliakie vastgesteld. Omdat het een atypische coeliakie betrof, met eerder neurologische symptomen dan buikklachten, ging er een lange periode aan vooraf voordat duidelijk werd wat er aan de hand was. Na de diagnose bleek het volgen van een strikt glutenvrij dieet behoorlijk lastig te zijn, omdat bijna overal verborgen gluten in zitten. Het was een grote zoektocht, waarin Karlien vooral zelf proefondervindelijk moest leren wat ze allemaal beter kon laten staan.

Meer informatie: www.karlienbongers.nl en www.nutriphyt.eu Lees het gehele artikel vanaf pagina 30 in het VNGK 3/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter