Mindful leiderschap

23 Apr, 2018

Door: Anna Myrte Korteweg

‘Om goed leiding te kunnen geven, moet je vooral in contact staan met jezelf. Bewustzijn van je eigen staat van zijn is de essentie van mindful leiderschap.’ Luann Fortune is hoogleraar aan de faculteit voor mind-body medicine van de Amerikaanse Saybrook Universiteit en massagetherapeut. Afgelopen jaar ontmoette ik haar op een congres van de Academy of Integrative Medicine (zie Vakblad 5 17). Luann verdiept zich in de wetenschapsliteratuur over mindful leiderschap en geeft les in het leiderschapsprogramma aan de universiteit. Via skype vertelde ze meer over de kenmerken van een mindful leider, en de mogelijke rol van mindful leiderschap in de gezondheidszorg.

Volgens Luann Fortune zijn de meeste mensen zich niet bewust van hun interne ervaring: ‘In mijn massagetherapiepraktijk vragen cliënten mij vaak hoe het met ze is gesteld. Maar dat kan ik niet vertellen, dat weet alleen de cliënt zelf. Als lichaamswerker ben ik een opvoeder, ik leer de ander om contact te maken met de ervaring van zijn of haar lichaam. Een dergelijk bewustzijn kan enorm helpen om je stemmingen te begrijpen. Zonder dat je dat doorhebt, bepaalt je lichamelijke staat van zijn immers vaak hoe je doet en bent.

Om een mindful leider te kunnen zijn, is zelfzorg extreem belangrijk. Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor een ander als ik niet voor mijn eigen gezondheid kan zorgen. Om te beginnen moet je je bewust zijn van je (lichamelijke) staat van zijn. Dat vereist een ‘semantiek van het zelf’: een taal om woorden te geven aan je innerlijke ervaring. Eigenlijk zou je al vanaf de kleuterschool moeten leren om je innerlijke ervaring te leren kennen en deze te beschrijven. Zo oefen je het vermogen om prikkels in het lichaam waar te nemen en je bewust te zijn van je lichamelijke staat van zijn.

Meer informatie: www.saybrood.edu Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

schrijft artikelen en boeken over gezondheid in de breedste zin van het woord. Zij is afgestudeerd als cultureel antropoloog/ niet-westers socioloog aan de UVA. Ook volgde zij de basis- en vervolgopleiding tot mindfulness trainer bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Verder heeft zij veel verschillende (trainers)opleidingen en trainingen gevolgd, van structurele droomuitleg tot hypnobirthing. Last but not least is zij ervaringsdeskundige in het ouderschap. Zij heeft vier kinderen tussen de 4 en 18 jaar en is stiefmoeder van de drie kinderen van haar man. Tijdens haar derde zwangerschap schreef zij het boek Vrije Geboorte.

Laat een reactie achter