Nieuwe mogelijkheden microbiologische diagnostiek

2 april 2012

Door: Ralf Abels

Modern microbiologische laboratoriumdiagnostiek biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel het onderzoek als de behandeling van verschillende darmproblemen. Voorbeelden van dergelijke problemen zijn chronische ziekten, auto-immuunziekten, emotionele klachten, chronische darmontstekingen, prikkelbaardarmsyndroom of ontstekingsziekten.

Bij alle mensen met chronische ziekten, zielsproblemen, ontstekingsziekten en auto-immuunziekten is vaak sprake van een intestinale dysfunctie van microbiologische en/of immunologische aard. Het programma ‘Basisscreening darm’ kan helpen mogelijke oorzaken te vinden om de klachten te reguleren.

Wie zich verdiept in de intestinale kiemflora (darmmicrobiota) raakt onder de indruk van de ongelooflijke hoeveelheid gegevens, die tegelijkertijd duidelijk maakt welke betekenis deze voor hoger ontwikkeld leven en dus voor de mens heeft. De darmmicrobiota heeft een kiemgetal van 1014 en vertegenwoordigt de hoogste celdichtheid die ooit voor een ecosysteem werd beschreven. Ze bevat honderd keer meer genen dan het menselijke genoom. Daarom is het niet vreemd dat de bacteriële biomassa van de darmen, die een gewicht heeft van 1,5 kg, op grond van haar indrukwekkende metabole prestaties de status van een eigen orgaan toekomt omdat ze functies overneemt. De darmmicrobiota is onlosmakelijk en symbiotisch met de darmstructuren en darmfuncties verweven en maakt uiteindelijk het voortbestaan van alle hoger ontwikkelde soorten mogelijk.

Het hele artikel is te lezen vanaf pagina 49 van het VNGK 3/12.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.