Relationele uitdagingen van de coronapandemie

16 Jun, 2021

Door Tonny Maas

We ondervinden vele gevolgen van Covid-19 in onszelf, maatschappelijk, economisch en relationeel. Door de coronapandemie ervaren niet alleen onze cliënten langdurige onzekerheid en stress, in ons eigen leven voltrekt zich een parallel proces. We hebben allemaal te maken met toenemende druk in ons persoonlijke leven en op professioneel gebied. En hoewel we in Nederland voorzichtige stappen zetten op weg naar een ‘nieuw normaal’ leven, zullen wereldwijd levens nog lang worden bepaald door de pandemie.

Psychotherapeut Esther Perel is vooral bekend vanwege haar werk met partnerrelaties, maar in het webinar gaat het ook om relaties in algemene zin. Vanuit deze pandemie komen thema’s op die voor de meesten van ons niet nieuw zijn, vertelt ze: De benadrukking van de wederkerigheid in het leven. Veranderingen in het denken doordat we samenhangen gaan zien. Het gevoel dat de dood dichtbij is, waardoor prioriteiten scherper in beeld komen. Een besef dat het oude stopt, isolement, racisme, oude trauma’s.

We bewegen ons altijd tussen twee polen, stelt Esther Perel: alles bij het oude proberen te houden of meebewegen. De crux van vele disciplines is hoe om te gaan met de interne en externe stimuli die deze polen beïnvloeden. De externe stimuli in dit geval zijn het virus, het feit dat we niet zomaar bij elkaar kunnen zijn, handen moeten wassen, etc. De interne stimuli komen voort uit onze eigen geschiedenis, uit onze relaties, vanuit de familiedynamiek. In onze reactie op deze stimuli proberen we de stabiliteit en continuïteit te bewaren of we bewegen mee, zijn flexibel en staan open voor verandering. Wanneer we te snel meegaan in een verandering, wordt het te chaotisch, wat niet werkt. Passen we ons echter niet aan en veranderen we niets, dan wordt het rigide wat ook problemen geeft.

Opleidingsinstituut de RINO Groep organiseert vaker dit soort events.
Meer informatie: www.rinogroep.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 40 in het VNIG 4/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter