Samenwerken in een ‘biophilic design’-omgeving

28 Jun, 2023

Door Ria Teeuw

Verrassend. Dat is de indruk die je krijgt zodra je het parkeerterrein van het Natuur & Gezondheidcentrum Maarssen oprijdt en terechtkomt bij wat lijkt op een plantenkascomplex. Bij binnenkomst sta je in een riante, groene ontvangsthal met daarin bakken gevuld met luchtzuiverende planten. Aan de muur hangt moderne kunst en er is een comfortabele zithoek. Daaromheen bieden glazen deuren toegang tot verschillende praktijk- en bewegingsruimten.

Dit ‘glazen’ samenwerkingsproject is een voorbeeld van biophilic design, ofwel een helende omgeving die inspeelt op de aangeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Het is opgezet door voetreflexologe Diana van Os. Al snel is verpleegkundige Esther Miltenburg-van Leer vanuit haar specifieke kennisveld aangehaakt. Beiden zijn erin geslaagd een concept te realiseren dat op een creatieve manier complementaire en reguliere krachten bundelt en een brugfunctie vervult tussen de twee zorgtypen. De locatie werd eind 2022 geopend en inmiddels houden al 22 zorgverleners van uiteenlopende disciplines er praktijk. Dat varieert van TCM tot psychotherapie en van fysiotherapie tot ergotherapie. Ook orthomoleculaire geneeskunde, traumatherapie en integraal advies bij kanker zijn vertegenwoordigd.

De intentie is dat de zorgverleners werken met en vanuit de natuur. De kasachtige omgeving en de tuinen die erbij ontwikkeld gaan worden, stimuleren dit en vormen een belangrijk onderdeel van een succesvolle, groeiende samenwerking. Het was Diana die jaren geleden op het idee kwam een centrum te gaan opzetten volgens dit concept. Haar ouders hadden een plantenkwekerij en ook zij werkte daar graag in mee. Ze had daarnaast nog een andere liefde: de holistische gezondheidszorg. Dat deed haar besluiten een opleiding voetreflexologie te gaan volgen. Nadat ze die had afgerond, ontstond de wens samen met anderen een breed zorgpakket te kunnen aanbieden. ‘Ik ben sowieso een voorstander van samenwerken’, vertelt ze. ‘Met elkaar kan je meer bereiken.’

Meer informatie: www.voeljelekkerinjevel.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 49 in het VNIG 4/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter