Samenwerken op de grens van Brabant en Limburg

24 Oct, 2023

Door Sanderijn Hubertse

Guashatherapeut Esther Brounen startte dit jaar met succes de netwerkgroep Alternatief Verbinden. Hiermee laat zij zien dat de aanloop naar een samenwerkingsverband niet lang hoeft te zijn. Hoewel zij veel inspiratie heeft, krijgen de kaders en details gedurende het proces vorm. Betrokkenen hebben invloed op de organische ontwikkeling van het netwerk. Haar aanpak werkt: in een snel tempo neemt de groep in omvang toe.

Aan de rand van natuurgebied De Peel ontmoet ik guashatherapeut Esther Brounen. Zij nodigt mij uit voor een originele kennismaking in deze omgeving: een blotevoetentocht. Deze organiseert Esther met regelmaat en hoewel ik hier van nature niet snel voor zal kiezen, betrap ik mezelf op de tegenstrijdigheid. Het is tenslotte onze meest natuurlijke manier van voortbewegen en deze blijkt een mooie basis van ons gesprek.
Esther heeft werkervaring als schoonheidsspecialist en administratief medewerker. Zij heeft zich omgeschoold tot guashatherapeut, omdat zij de focus op schoonheid van buiten naar binnen wilde verplaatsen. De oeroude behandeltechniek, met de Chinese geneeskunde als basis, is afkomstig uit Zuidoost-Azië en bestaat zo’n tweeduizend jaar. Van oudsher werd deze schraaptechniek gebruikt door plattelandsbewoners. Een bezoek aan een arts was vaak een uitdaging door de afstand en het gebrek aan geld. Met een porseleinen Chinese lepel of een geldmunt schraapte men elkaar over de huid. Meestal om gezondheidsklachten te voorkomen, maar ook bij verkoudheids-of griepverschijnselen. Later werden hulpmiddelen met verschillende diktes en vormen ontwikkeld, zoals een jadesteen of een hoorn, waarmee wisselende druk wordt gegeven. Er wordt een diepe werking in het bindweefsel ervaren, waarbij blokkades worden opgeheven en afvalstoffen afgevoerd. Soms zijn bloeduitstortingen, zogenaamde ‘Sha’, zichtbaar die er pijnlijker uitzien dan zij worden beleefd. Esther vertelt: ’Guasha is een gemakkelijk toepasbare behandelmethode, op basis van een uitgebreide visie op gezondheid.’
Na een prachtige tocht komen we aan bij restaurant Natuurpoort De Peel in Deurne, waar we met verse muntthee en gebak worden ontvangen. Op deze locatie, met haar natuurlijke uitstraling, organiseert Esther bijeenkomsten van het netwerk Alternatief Verbinden. De aanleiding hiervoor is Esthers nieuwsgierigheid naar de zorgverleners in haar omgeving. Door de verscheidenheid aan hulpvragen die zij in haar praktijk tegenkomt, wil zij hen graag ontmoeten, zodat zij cliënten kan doorverwijzen wanneer nodig.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 55 in het VNIG 6/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter