Ton Beljon vertelt over Chi

21 oktober 2019

Door Ellen Vunderink

In de opleidingsruimte van Chi Natural Life staat een enorme foto van twee gerimpelde, doorleefde handen. Daarop een logo dat, in mijn beleving, twee kleine liefdevolle handen omhult. Het is de achtergrond voor de bijeenkomsten van Aromasseurs, een project dat Ton Beljon initieerde en dat heel belangrijk is voor hem. Maar daarover later meer. We beginnen bij het begin, bij wat gezondheid betekent voor Ton en welke rol dat heeft gespeeld in de ontwikkeling van zijn bedrijf Chi International dat al 40 jaar bestaat.

Ton Beljon komt stralend de opleidingsruimte in waar ik op hem zit te wachten. ‘Dus we gaan het vandaag over mij hebben en niet alleen maar over Chi?’ Ik schiet in de lach en zeg dat dat klopt. Onmiddellijk steekt Ton van wal. ‘Sport was heel belangrijk voor mij, het speelde een grote rol in mijn leven. Ik heb op een hoog niveau gevoetbald en had daar veel voor over. Mijn gezondheid was heilig voor me, daarom heb ik bijvoorbeeld nooit gerookt en nooit gedronken. Op een gegeven moment kreeg ik een aantal blessures aan mijn enkel en toen werd het voetballen steeds moeilijker. Het gevolg is dat ik artrose heb in mijn enkel en dat bij elke stap voel. Het herinnert me eraan dat ik indertijd te wild heb gedaan met mijn lichaam, dat ik het te extreem heb belast. En dat je dan het deksel op je neus krijgt. Wat daardoor bij me is blijven hangen, is dat je goed moet zijn voor je lichaam. Mijn enkel herinnert me daar elke dag aan en laat me beseffen hoe goed ik het heb. Het kan tenslotte zoveel erger zijn dat dit.

Na de middelbare school ging ik geschiedenis studeren. Ik koos voor geschiedenis omdat die studie zoveel omvat, je komt met zoveel onderwerpen in aanraking. Dat sprak me aan omdat ik in werkelijk alles geïnteresseerd ben. Maar vlak voor mijn afstuderen kreeg mijn vader een hartinfarct en kon hij niet meer werken. Hij verkocht paling aan restaurants en winkels. Als kind ging ik altijd met hem mee, dus ik wist van de hoed en de rand. Ik heb uitstel gevraagd en ben aan de slag gegaan. Na twee jaar ben ik alsnog afgestudeerd, dus ik ben van oorsprong historicus. Ik heb vijf jaar paling verkocht, daarvan heb ik genoten en ook veel geleerd, met name in sociaal opzicht. Toch kreeg ik de behoefte om mijn kennis te verbreden. Ik heb me via NIMA-A en NIMA-B verdiept in marketing en ik ben een managementtraining gaan doen. Zo ben ik in het bedrijfsleven terechtgekomen. In mijn eerste baan heb ik de buitendienst opgezet van Marcus Rohrer Spirulina®. Daarna ben ik bij Aqua Select® gaan werken, een Duits bedrijf dat oplossingen aanbiedt voor extra gezuiverd water. Vervolgens heb ik zes jaar bij Heel Biologische Geneesmiddelen gewerkt, waar ik veel heb geleerd over homeopathie. Toen ging het kriebelen en wilde ik wel voor mezelf beginnen. Ik polste Monica Siebers van het bedrijf Masteco dat gespecialiseerd was in aromatherapie. Noem het toeval of karma, maar het bleek dat zij haar bedrijf wilde verkopen. De bedrijfsnaam heb ik veranderd in Chi International (tegenwoordig Chi Natural Life) en we bestaan nu veertig jaar!

Meer informatie:
www.chi.nl
www.aromasseurs.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 40 in het VNIG 6/19.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50