Waarom ik geen QR-codes zal scannen voor toegang

14 Dec, 2021

Door Marlene van Lier

In dit artikel wil ik mijn gedachten delen waarom ik als yogadocent geen QR-codes zal scannen voor toegang. Yoga betekent verbinding en is gebaseerd op een stevige filosofische grondslag, waaronder een tiental waarden.1 Ahimsa is de belangrijkste waarde in de yogafilosofie en betekent dat je niet opzettelijk, door gedachte, woord of daad, jezelf en anderen schade mag toebrengen of leed of pijn mag aandoen. Ahimsa duidt op een houding en gedrag jegens alle levende wezens, gebaseerd op de erkenning van de daaraan ten grondslag liggende eenheid van leven.

Eenheid van leven houdt in dat alle levende wezens wederzijds van elkaar afhankelijk zijn voor hun welzijn en voortbestaan. Deze eenheid van leven is geen vage zweverigheid. Denk bijvoorbeeld aan de waterkringloop – zonder voldoende verdamping uit zeeën en bossen is er geen regen of drinkwater, groeien er geen gewassen en komt ons voortbestaan in gevaar. Of denk eens aan hoeveel mensen hebben meegewerkt aan het voedsel dat vandaag op je bord ligt, of de kleding die je draagt, de materialen waar je mee werkt, en je begrijpt meteen wat wederzijdse afhankelijkheid betekent voor jouw dagelijkse leven. De yogafilosofie is gebaseerd op deze eenheid van leven en dat maakt deze filosofie tot een ethische gedragscode, die zorgvuldig in het dagelijkse leven wordt toegepast. De yogafilosofie vindt haar waarde dan ook alleen in het dagelijkse leven. Als ik niet zeg wat ik doe en niet doe wat ik zeg, dan ben ik als yogi volstrekt ongeloofwaardig en dat voelt als ontrouw aan mezelf, waardoor ik mezelf en anderen geweld aandoe. Dan leef ik niet vanuit Ahimsa.

Voor Ahimsa bestaan geen vaste regels. Je kan er geen theoretische discussie over voeren en je kan er geen vaste gedragscode aan koppelen waarin duidelijk staat omschreven wat wel en wat niet Ahimsa is. Elke situatie in het leven is uniek en vergt een nieuwe en levenskrachtige benadering. Het juiste inzicht wat de juiste handeling is in jouw specifieke omstandigheden, komt voort uit een goed ontwikkeld onderscheidingsvermogen en een langdurige training om, koste wat het kost, het juiste te doen. En daarbij niet weg te lopen voor je verantwoordelijkheid en de consequenties van je actie.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in het VNIG 1/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Taimni I.K. De Yoga Sutra’s van Patanjali. Vijfde druk, 2004. Amsterdam: Uitgeverij der Theosofische Vereniging. ISBN: 9789061750758
2. Experiment van Milgram. nl.wikipedia.org. Geraadpleegd op 3-11-2021.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter