We hebben elkaar nodig

6 december 2013

Door: Henk Fransen

Sociale steun kan het verschil maken tussen leven en dood. In dit artikel krijg je daar enkele voorbeelden van en ook wetenschappelijke onderbouwing voor het levensverlengende effect van steun en begrip. Aan het eind van het artikel geef ik een krachtige toepassingsmogelijkheid voor het ontvangen en geven van steun. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met kanker en naasten.

‘Gaandeweg begon ik te beseffen dat wat ik van mensen met kanker leerde interessant is voor iedereen. En dat het een substantiële bijdrage zou kunnen leveren aan preventie.’

Er is tal van wetenschappelijk onderzoek dat de waarde van simpele fysieke factoren voor onze gezondheid aantoont. Zo publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2003 een rapport dat aangaf dat het kankerrisico met 60 tot 70% verminderd zou kunnen worden door goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en niet-roken. Dat is een spectaculaire uitspraak gedaan door een erkende reguliere instantie over het belang van lichamelijke factoren op ons welbevinden.

Meer informatie:
www.versterkjeziel.nl en www.genezendvermogen.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 24 in het VNGK 1/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.