Zelfherstellend vermogen: de patiënt moet het doen

24 Jun, 2019

Door Els Smits

Voor Trudy Vlot is leefstijl de belangrijkste pijler in de zoektocht naar herstel en gezondheid. ‘Wat wij met onze huidige leefwijze doen, is continu het zelfherstellende vermogen ondermijnen. Ons slaappatroon is niet passend daarbij, onze voeding is niet passend daarbij, we bewegen te weinig. Allemaal processen die ervoor zorgen dat het zelfherstellend vermogen niet of onvoldoende functioneert.’

Trudy Vlot heeft een duidelijk idee over de betekenis van het begrip zelfherstellend vermogen. ‘Het zelfherstellend vermogen maakt gebruik van het immuunsysteem. Het oplosvermogen van het lichaam zit in de mogelijkheid wel of niet te kunnen ontsteken. Bij iedere schade, van buiten of van binnen, speelt het immuunsysteem een actieve rol. Het ontstekingsproces moet de kans krijgen, om ervoor te zorgen dat je het op kan lossen. Dat is voor mij de basis in de begeleiding van mijn patiënten. Ik geef leefstijladviezen, maar leg ook uit wat het immuunsysteem doet en wat zij zelf aan tegenwerkingen doen waardoor het ontstekingsproces zijn werk niet goed kan doen. Dan begrijpen ze waarom ze beter niet dat paracetamolletje kunnen nemen, of waarom ze beter niet zo laat naar bed gaan. Want daarmee ondermijnen en verstoren ze het ontstekingsproces, waardoor ze vervolgens in een laaggradig ontstekingsproces terechtkomen. Als ze dat begrijpen, dan passen ze de leefstijladviezen denk ik ook makkelijker toe.
Mensen realiseren zich vaak niet dat ze zelf heel sterk preventief te werk kunnen gaan. Ze gaan pas nadenken op het moment dat ze klachten hebben. Maar dan heb je eigenlijk al vijf-zes stappen overgeslagen die je zelf had kunnen doen. Die kennis terugbrengen bij de mensen, dat is mijn drijfveer, maar dat valt niet altijd mee.

Meer informatie: www.sequana.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 50 in het VNIG 4/19.

Wilt u het hele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

 

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter