‘Bewustwording is 80% van de verandering’

18 Aug, 2016

Door: Toine de Graaf

‘De westerse mens is niet grootgebracht in het bewustzijn dat we ook een emotioneel brein bezitten’, zegt Thera Balvers. We hebben ons cognitieve brein tot een soort alleenheerser gemaakt. Vooral als we onder emotionele druk staan, kan dit allerlei lichamelijke gevolgen hebben. De oplossing begint met inzicht in de mechanismen die hierbij werkzaam zijn. ‘Bewustwording is 80% van de verandering’, aldus Thera. Daarnaast kunnen de principes van geweldloze communicatie helpen bij de weg naar herstel. ’Want we doen onszelf geweld aan. Geweldloze communicatie wordt helaas vaak geassocieerd met alles maar slikken. Terwijl de eerste stap is: zelfzorg en zelfliefde.’

Haar praktijk in hartje Dordrecht ademt rust en ruimte uit. Het is Thera’s uitvalsbasis voor een veelheid aan activiteiten: coaching, training, Simonton-therapie, psychotherapeutische hulpverlening, hypnotherapie en mediation. Veelzijdigheid is haar op het lijf geschreven, want ze wil de dingen graag begrijpen en vervolgens kunnen overdragen aan anderen. Bijvoorbeeld haar inzichten in de relatie tussen het cognitieve en emotionele brein: ‘Het cognitieve brein is de neocortex, ofwel de nieuwe hersenschors. Dit is het bekende brein in onze hersenen. In het midden daarvan ligt de voorhoofdskwab. Die is belangrijk voor de concentratie, het abstracte denkvermogen, de tijdsplanning en de controle over de emoties. Als iets je raakt en je wilt niet in emotie ontsteken, dan gebruik je je voorhoofdskwab om je tranen te bedwingen of je woede onder controle te houden.

Meer informatie: www.geweldlozecommunicatie.org Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in het VNGK 5/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.