De Depressie-respons

13 Apr, 2017

Door: Krijn Koetsveld

Het gebeurde tegelijkertijd. Het maart-aprilnummer valt in de bus op het moment dat ik verbaasd op mijn telefoon naar de Facebookpagina staar waar we quotes plaatsen rond bewustzijn, psychische problemen en vooral: anders kijken. Zo’n post wordt wat gedeeld en bereikt dan een paar honderd mensen. Maar nu ineens een bereik van ruim 20.000 mensen en al 300 keer gedeeld. De quote is van psychiater Bram Bakker: ‘In plaats van burn-out te beschouwen als ziekte zouden we er ook naar kunnen kijken als een normale reactie op een abnormale belasting.’ Het bereikt al snel 125.000 mensen. De rode draad in het blad is: burn-out. Eén ding is zeker: het lééft.

Ik dacht aan die quote doordat meerdere mensen me attent maakten op het boek ‘Van Big Bang tot Burn-out’. Daarin stellen psychiater Witte Hoogendijk en journalist Wilma de Rek dat we opgescheept zitten met een totaal verouderd stresssysteem, omdat de evolutie niet in staat is om onze snelle menselijke ontwikkeling bij te houden. Zo gesteld is het lichaam ouwe meuk, die niet goed werkt. Ik vind dat een gevaarlijke conclusie, want het zet mensen aan om hun lichaam nog minder serieus te nemen dan ze al doen.

Meer informatie (en reacties): krijnkoetsveld@gmail.com Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in het VNGK 3/17. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter