‘Je haalt dingen boven water’

17 Oct, 2017

Door: Toine de Graaf

De Duitse psychotherapeut Bert Hellinger (1925) legde de basis voor de ‘familieopstellingen’, een methodiek die kan helpen bij het vinden van antwoorden op levensvragen. De aanpak is eenvoudig: een cliënt stelt in een ruimte ‘representanten’ op, die haar/hem en (directe) familieleden vertegenwoordigen. Het wonderlijke van de methode is dat de representanten in staat zijn gevoelens en gedachten te ervaren van degene die ze vertegenwoordigen. Zo’n twintig jaar geleden raakte ook gezinstherapeut en opleider Henne Arnolt Verschuren hierdoor gefascineerd. En die fascinatie ging niet meer weg.

De allereerste keer dat hij hoorde over familieopstellingen, herinnert hij zich nog goed. ‘Dat was eind jaren negentig’, vertelt Henne Arnolt Verschuren. ‘Mijn partner kwam terug van een workshop. Ze vertelde dat mensen waren neergezet, en die bleken informatie te hebben over het systeem. Het was een groep met veel vrouwen. Tijdens die workshop was op dezelfde locatie ook een cursus voor douaniers bezig. Als ze mannen nodig hadden, haalden ze er een paar douaniers bij. Die werden dan ook neergezet als representant. Dat werkte perfect. Die mannen reageerden verbaasd: ‘Wat gebeurt er nou? Ik kan er niks aan doen, maar ik merk dit en dit’. Dingen die ze normaal niet ervoeren. Ik dacht: dít is interessant.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in VNIG 6/17. Meer informatie: www.bodymindopleidingen.nl Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50