Hypnose

27 Aug, 2018

Door: Evelien Dommerholt

Hypnose berust op contact maken met het onderbewuste niveau van zijn. Hypnotherapeut Yvette Rooding vertelt hoe hypnose in te zetten is als effectieve therapie bij klachten, op zowel lichamelijk als mentaal gebied.

Yvette Rooding heeft een praktijk voor hypnotherapie. Ze legt uit wat hypnose inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. ‘Je bent tijdens hypnose meer vatbaar voor suggestie. Daar maken wij tijdens hypnotherapie dankbaar gebruik van. De cliënt kan zo met mijn hulp de lading van een negatief verhaal of trauma afhalen. Terwijl je in een ontspannen staat van bewustzijn verkeert, tussen wakker en slapen in maar met een hoog concentratievermogen, kun je contact maken met je onderbewustzijn.’

Alles dat je waarneemt, bewust of onderbewust, sla je op. Bewustzijn en onderbewustzijn worden ook wel eerste en tweede bewustzijn genoemd. Denk je bewust over dingen na, neem je ze bewust waar en overdenk je ze, dan hebben we het over bewustzijn. Bij ons onderbewustzijn is dit heel anders. Je neemt dingen waar, maar daar sta je niet bij stil. Je denkt niet bewust na over wat je waarneemt, maar onderbewust neem je het toch waar. Deze onderbewuste waarnemingen worden in het geheugen opgeslagen en kunnen later bewust worden, bijvoorbeeld bij herkenning van iets dat je hebt gehoord, gezien, geroken of gevoeld.

Yvette: ‘Hypnose is erop gebaseerd dat je contact legt met je onderbewuste. Dit deel van ons heeft een grote invloed op ons functioneren. Dat klinkt misschien mooi, maar wat ís nou eigenlijk het onderbewustzijn? Wat doet het? Nou, heel veel! Het onderbewustzijn draagt veel bij aan hoe we zijn, hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen. Het speelt een grote rol in ons leven; het zorgt voor het functioneren van ons hele lichaamssysteem. Ook alle zintuiglijke waarnemingen, en dat zijn er veel, gaan via ons onderbewustzijn. Alles wordt hier geparkeerd; het is als een bibliotheek met herinneringen.’

Lees het gehele artikel vanaf pagina 50 in het VNIG 5/18. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding:
  1. Universitätsklinikum Tübingen - MEG Center (2002). Übersicht der empirischen Studien im Bereich Hypnotherapie.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter