Ken je grens bij psychiatrische ziektebeelden

20 Oct, 2015

Door: Els Smits

‚ÄėAls je als alternatieve therapeut in aanraking komt met mensen met psychiatrische¬†ziektebeelden, dan moet je h√©√©l zorgvuldig zijn‚Äô benadrukt Janita Hulzinga, geestelijk¬†verzorgende bij Lentis. Veel van haar cli√ęnten maken naast hun reguliere behandeling regelmatig¬†gebruik van verschillende soorten complementaire therapie√ęn. Dat loopt niet altijd helemaal als¬†gewenst en kan tot grote ontregeling of krenking van de cli√ęnt leiden, merkt Janita Hulzinga op.¬†Waar moeten therapeuten in de natuurlijke zorg op letten als iemand uit de GGZ in de praktijk¬†komt? Een ervaren blik uit het reguliere veld op deze thematiek.

Na 27 jaar vindt ze haar werk nog steeds geweldig en¬†beleeft het als heel intens, maar niet als zwaar. De¬†taak van een geestelijk verzorger bestaat uit het voeren¬†van gesprekken, individueel of in een groep,¬†rondom levensvragen, zingevingsvragen en spiritualiteit. Met¬†name zingeving komt aan de orde en dat zijn hele existenti√ęle¬†vragen. Gesprekken die zich vaak bevinden op de grens van¬†leven en dood.¬†Veel van haar cli√ęnten bezoeken in hun zoektocht naar geluk ook niet-reguliere therapeuten buiten de GGZ, zo stelt Janita Hulzinga. ‚ÄėMen gaat naar alternatieve therapeuten om daar iets te halen wat de gezondheid of het welzijn kan bevorderen. De ervaringen daarmee vind ik zeer divers, van heel goed tot verhalen waar ik grote vraagtekens bij stel. Omdat mensen er soms behoorlijk ontregeld door zijn geraakt of opnieuw episoden en gebeurtenissen in hun leven hebben blootgelegd op een wijze die hun psychische conditie enorm onder druk zet. Daar schrik ik wel eens van.‚Äô

 

Lees het gehele artikel vanaf pagina 24 in het VNGK 6/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor ‚ā¨ 3,50.