Kracht door balans

13 Oct, 2011

Door: D.M. Matto

De meerwaarde van het biofeedback stressprofiel.

Veel mensen gaan naar de huisarts met moeheid en pijnklachten. Als de huisarts geen fysieke oorzaak kan vinden, wordt vaak de conclusie getrokken: ‘het zal wel tussen de oren zitten’. Vaak vindt dan doorverwijzing naar een psycholoog plaats. De psycholoog neemt denkwijze, gedrag en persoonlijkheid onder de loep en start een therapie in de hoop dat de klachten spontaan verdwijnen als de patiënt beter leert omgaan met problemen en persoonlijke valkuilen. Soms gebeurt dat ook, maar veelal blijven klachten aanwezig. Het is beter om bij mensen met spanningsgerelateerde klachten echt te gaan kijken wat er in het lichaam gebeurt tijdens ontspanning en tijdens spanning. Dat is wat het biofeedback-stressprofiel zichtbaar maakt.

Gezondheid draait om de balans tussen inspanning en ontspanning. De hersenen, het zenuwstelsel en het hart werken continu samen om de balans in het lichaam te handhaven. Als er actie van het lichaam gevraagd wordt, dan zorgen deze systemen ervoor dat energie vrijkomt en dat processen van groei en herstel, zoals spijsvertering en het innerlijk afweersysteem, op een lager pitje gezet worden. Dit is niet alleen het geval bij lichamelijke inspanning, maar ook bij geestelijke inspanning. Een andere reden waarbij het lichaam in een staat van actie of alertheid komt, is het ervaren van gevaar of dreiging. Spanningsgerelateerde klachten ontstaan wanneer het lichaam een te lange tijd in een actieve of alerte staat verkeert, terwijl er onvoldoende ontspanning tegenover staat.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 59 van het VNGK 6/11 Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter