Lama Michel Rinpoche over mededogen

06 Dec, 2013

Door: Erik Ouwerkerk

Met zijn 31 jaar reist de Braziliaanse, tot het boeddhisme bekeerde, Lama Michel Rinpoche de hele wereld over om lezingen te geven over mededogen. Onlangs deed hij Utrecht aan, waar hij op uitnodiging van het Centrum voor Integrale Psychiatrie een lezing gaf over het belang van het inzetten van mededogen in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Mededogen is een zeer belangrijke kwaliteit in de gezondheidszorg. Als een arts of behandelaar werkt met compassie, voelt de patiënt zich gesteund en kan deze beter en met meer voldoening geholpen worden. Wanneer een arts deze kwaliteit in zichzelf ontwikkelt, zal het besef groeien dat ieder mens anders is, gevormd door unieke omstandigheden. En dat iedereen enerzijds op zoek is naar wijsheid en geluk en anderzijds lijden wil vermijden. Als de behandelaar in staat is dat te zien, zal hij als vanzelf het lijden van de ander willen verlichten. Hij is dan in de gelukkige omstandigheid dat hij een beroep uit mag oefenen waarbij hij een ander echt kan helpen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 57 in het VNGK 1/14. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter