Liefdevol naar jezelf luisteren

06 Dec, 2013

Door: Els Smits

De dag voor mijn bezoek viert René Maas zijn 81e verjaardag. Zijn leeftijd weerhoudt hem er niet van nog steeds als psychotherapeut te werken en workshops Focussen te geven. Hij kan het ook als de beste, dat focussen. Iets wat ikzelf al snel aan den lijve ervaar in gesprek met hem. Misschien is dat wel de beste manier om uit te leggen wat focussen precies inhoudt en hoe elke therapeut dit kan gebruiken binnen zijn consulten.

Focussen, het is een typisch ingrediënt van een therapeutisch gesprek dat het verschil kan maken in het effect ervan. Waar wij eerder gewend zijn te praten óver hoe we ons voelen, leert het focussen je juist vanuit dat gevoel te praten. Een subtiel, maar belangrijk verschil. De therapeut luistert aandachtig, met al zijn zintuigen naar wat een cliënt vertelt en speelt daarop in. Het is een uitzonderlijk liefdevolle manier van omgaan met je gesprekspartner, en René Maas praktiseert het al sinds jaar en dag. Hij kan ook als geen ander overbrengen wat precies bedoeld wordt met focussen. Ons hele gesprek is er één groot voorbeeld van, niet alleen in de manier waarop hij mij vragen stelt, maar ook in de manier waarop hijzelf als het ware proevend zijn woorden zoekt en formuleert. Mee mogen werken aan een interview vindt René een eer. ‘Het geeft me de kans opnieuw voor mezelf te formuleren wat ik nou eigenlijk doe. Zo kan ik verwoorden wat het specifieke ervan is en dat het meer om een zijnskwaliteit dan om een doe-kwaliteit of vaardigheid gaat.’

Lees het gehele artikel vanaf pagina 30 in het VNGK 1/14. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.