Mind over genes

13 Oct, 2011

Door: Trudy Vlot

Therapieresistent, of toch niet?

Je hebt voor je patiënt de best mogelijke behandeling gekozen. Echter het effect blijft uit. Je zoekt binnen je kader een ander traject, maar ook dit geeft niet het beoogde effect. De gemakkelijkste conclusie is dan te zeggen ‘de patiënt is therapieresistent’. Maar, voor het niet of onvoldoende reageren op een therapie zijn net zoveel oorzaken aan te dragen als voor de aandoening zelf.

De hedendaagse conventionele geneeskunde legt veel nadruk op mechanica, het fysieke deel van de mens. En werkt bovendien symptomatisch. De complementaire geneeskunde pretendeert holistisch te werken, maar ook hier komt het regelmatig voor dat te veel nadruk op de fysieke klacht wordt gelegd. Als je holistisch wilt werken, dien je alle aspecten die van invloed zijn op je cliënt mee te nemen in je anamnese en behandelingsplan. Door aandacht te geven aan de totale persoon kom je erachter dat eenieder zijn eigen toekomst en die van de wereld kan maken. Je hebt je eigen lot in de hand, ook je patiënt heeft zijn eigen lot in de hand. Door de omgevingsfactoren te beïnvloeden, kunnen we deze zodanig ombuigen dat ze voor onze gezondheid bevorderend zijn. Je kunt zo dus ook je eigen gezondheid maken of breken. De omgeving moet je heel breed zien, van kosmos tot celniveau. Als therapeut heb jij veelal meer inzicht in de wegen of manieren die mogelijk zijn. Je bent als het ware de wegwijzer voor je cliënt.

Het complete artikel leest u vanaf pagina 10 in VNGK 6/11 Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter