Verkenning van de vijfde dimensie

10 Jun, 2016

Door: Els Smits

Met je verbeelding kun je je innerlijke krachten mobiliseren. Dat kan je helpen als je een probleem hebt, iets wilt bereiken of bij de verwerking van alles wat je meemaakt bij ziekte. De beelden die we van onszelf en de wereld hebben, vooral de spontane beelden, geven toegang tot de vele lagen die een mens in zich heeft. Gericht contact met die beelden door middel van imaginatie brengt verdieping en bewustwording. Gz-psycholoog Jan Taal, oprichter van de School voor Imaginatie, vertelt hoe hij werkt en hoe elke therapeut binnen de behandeling gebruik kan maken van imaginatie.

In zijn praktijkruimte in Amsterdam, die eruitziet als een soort schildersatelier, ontmoet ik Jan Taal. Direct valt op hoe goed hij kijkt en luistert naar alles wat ik zeg en met me meebreng. Dat is zijn vak en daar is hij goed in. Jan legt uit waarom en hoe hij met imaginatie werkt in de begeleiding van cliënten. Soms om iemand op weg te helpen bij een crisis of bij het bereiken van iets wat hij graag wil, andere keren om mensen met chronische ziektes te ondersteunen in het leren omgaan met datgene wat ze overkomt.

Meer informatie: www.imaginatie.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 53 in het VNGK 4/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50. Bronvermelding: 1. Taal J., ‘Imaginatie en creatieve expressie bij kanker’, Tijdschrift Positieve Psychologie, 2016, nr. 2