‘It is our light…’

13 februari 2013

Door: Hetty Jansen

Ruim een maand geleden werd mij gevraagd om een stukje te schrijven voor het reflexpunt over een visie, een ervaring of iets anders wat ik ter reflectie aan de lezers zou willen aanbieden.
Nu ik achter de PC zit met de deadline in het vooruitzicht, heb ik nog steeds niet helder waar dit stukje over zal gaan. Niet dat ik geen visie heb over zaken die het leven betreffen of dat ik geen ervaringen heb gehad die een impact hebben gehad op hoe ik in het leven sta; ik heb onder meer moeten
revalideren na een zwaar verkeersongeluk en heb borstkanker overwonnen, maar ik merk dat ik aanloop tegen een intrinsiek stukje van mezelf dat zegt: ‘maar de column moet wel heel boeiend zijn en absoluut toegevoegde waarde hebben, anders kun je er beter niet aan beginnen’.
En dit linkt weer aan de door mijn moeder geuite spreuk ‘je kunt maar beter je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken, want dan wordt die er afgehakt’ en ‘wie denk je wel dat je bent, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

‘…ik heb me voorgenomen om dit levensjaar te wijden
aan het uitsteken van mijn hoofd boven het maaiveld…’

Een week geleden ben ik 53 jaar geworden en ik heb me voorgenomen om dit levensjaar te wijden aan het uitsteken van mijn hoofd boven het maaiveld en dat betekent dus deze column schrijven, eindelijk een eigen bedrijf starten naast mijn praktijk en vooral mezelf toestaan dat het zo is, dat ik inderdaad zo bekwaam ben als mijn omgeving, mijn cliënten en mijn collega’s zeggen.

Want ik weet niet hoe het bij jou is, maar mijn omgeving houdt mij niet tegen om te excelleren, ik doe het zelf vanuit karakter, opvoeding, overtuigingen en ervaringen uit het verleden.
Zoals Nelson Mandela bij zijn inauguratie ook al zei naar een tekst van Marianne Williamson: ‘Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond imagination. It is our light more than our darkness which scares us. We ask ourselves – who are we to be brilliant, beautiful, talented and fabulous? But honestly, who are you to not be so?

Wij Nederlanders en vooral wij therapeuten zijn over het algemeen niet de types die zich profileren. We zijn harde werkers, zorgzaam en betrokken. Wij zijn er voor het welzijn en de gezondheid van onze cliënten.
Ik voel me heel dankbaar voor het feit dat ik dit werk mag doen en dat mijn cliënten door mijn interventie geholpen worden en letterlijk en figuurlijk beter in hun vel komen te zitten.

‘…mijn omgeving houdt mij niet
tegen om te excelleren…’

Maar ik heb ontdekt dat in mij een wereldverbeteraar schuilt die wacht op het moment dat mijn zelfvertrouwen zodanig is gegroeid dat ik het aandurf om mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken en simpelweg gek te doen.

Deze column is een eerste stap. Volgende maand is mijn nieuwe website klaar. In juni zal ik mijn trainersopleiding hebben afgerond.

En weet je, ik vind het spannend om buiten de mij bekende kaders te stappen; buiten de veilige omhulling van mijn praktijkkamer. Maar tegelijkertijd voelt het goed; is er een zekere opwinding, zoals de ontdekkingsreiziger die een nieuwe wereld instapt, een onbekend terrein vol onbegrensde mogelijkheden.

‘…dat mijn zelfvertrouwen zodanig
is gegroeid dat …’

Hoe zit het bij jou?
Wat zijn jouw plannen dit levensjaar?
Welke stap ga jij eindelijk toch zetten?

Doe samen met mij eens gek, steek je hoofd boven het maaiveld en verbaas je over de ruimte en over het licht !