Reflexpunt: Schrijver van je eigen leven

08 Dec, 2014

Door: Ellen de Brouwer

In welke richting gaat een artikel, dat het thema angst onder de loep neemt? Die richting zou wel eens een weg zonder einde kunnen betekenen, of een weg met een valkuil erin, of een weg naar het donkerste deel van ons leven.

Pfff …willen de lezers een artikel over angst wel lezen? Is het niet zo, dat happiness het woord van deze tijd is? Het woord angst is een beladen woord in onze maatschappij. Zoals alle woorden, die bestaan uit letters en niet uit een gedragen ervaring, geeft ook het woord angst verwarring. Dit komt omdat we niet ín de ervaring van angst gaan staan. Het gevoel van angst lijken we in deze tijd te willen ontlopen.

‘Angst lijkt in mijn leven een keuze te
zijn.’

Wat kunnen we zeggen over angst, wanneer we het gevoel omzeilen? Waar hebben we het over, wanneer we betekenis willen geven aan het gevoel angst? Wij geven aan elk woord van het woordenboek onze eigen persoonlijke betekenis. Nu ik de schrijver van dit artikel ben, laat ik je kennis maken met mijn visie over angst. In de meest verontrustende dagen van mijn leven heb ik de weg naar angst gezien en ben ik steeds die weg vanuit een nieuwsgierigheid ingelopen. Na enkele of soms meerdere stappen op dat pad draaide ik dan vervolgens honderdtachtig graden in vertrouwen om. Angst lijkt in mijn leven een keuze te zijn. Ja, dit is een uitspraak gebaseerd op mijn ervaring. Voel je vrij om jouw mening te hebben. Het is namelijk het vrij voelen dat ons levenslang immuniteit geeft tegen angst.

Binnen het kader van dit artikel weet jij, lezer, dat ik de schrijver ben. Deze constatering brengt mij naar de volgende gedachte: Hoe fijn is het om de schrijver van je eigen leven te zijn? In mijn praktijk zie ik dagelijks hoe de mens met zijn of haar angst omgaat. Op twee manieren. Openlijk of ingepakt! In de praktijk van ieder van ons komt de klant met een ingepakte angst. En meer dan twee verpakkingsvormen van angst heb ik tot nu toe niet waargenomen. De verpakkingsvorm is of een klacht naar zichzelf gericht in de vorm van lichamelijke pijn of een klacht gericht naar een andere persoon in de vorm van frustratie. De klant maakt ons deelgenoot van beide verpakkingsvormen.

Wanneer angst gezien wordt als een keuze, dan maken wij als mens de keuze, om een klacht in ons lichaam vast te leggen of om gefrustreerd te zijn. Dit doen we vanuit onbewustheid. Klachten ontstaan vanuit onwetendheid over de onderliggende angst. We kunnen in onze praktijk de klant ondersteunen om het gevoel van angst aan te gaan. We doen dit door samen met de klant stappen op het pad van de klacht te zetten. Het gaat er om altijd eerst ja te zeggen! Dit is de leefwijze volgens de TAO. Wanneer we eerst ja zeggen, dan vallen de ervaringen, die niet bij ons passen vanzelf weg en blijven de ervaringen die ons leven verrijken toenemen. Het leven wordt steeds mooier en rijker!

‘Klachten ontstaan vanuit onwetendheid
over de onderliggende angst.’

Het doel in onze praktijk is, om de verpakte angsten aan het licht te brengen en er samen met de klant ja tegen te zeggen. Vervolgens laten we de verantwoordelijkheid om nee tegen de verpakte angsten te zeggen bij de klant. We brengen helderheid in verborgen angsten en daarna volgt de vrijheid van keuze van de klant om opnieuw voor angst te kiezen…of niet!! De klant is vrij om te kiezen voor angst en vrij om te kiezen voor vertrouwen. Laten we in onze praktijk ja zeggen tegen de klacht en ja zeggen tegen de angst, die daaronder ligt. Laten wij als professionals de keuzevrijheid van klant respecteren. Het is ieders vrijheid om de schrijver van je eigen leven te zijn!

Meer informatie: www.enjoyful.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter