VNGK, nummer 5/2016

18 Aug, 2016

03-voorwoord
VNGK 5/16

De september-oktober editie heeft als thema ‘dieren’, met o.a. een mooi artikel met Fares Boustanji over Leiderschap- en persoonlijkheidstraining met roofvogels.

* Voorwoord Instinct versus cognitie, door Els Smits
* Column Bruggenbouwen: De vijf-elementenleer in de (dier)geneeskunde, door Eric Laarakker
* Medische detectiehonden sporen darmkanker op, door Els Smits
* In verbinding met AL wat is, door Geeske Lanting
* Leiderschaps- en persoonlijkheidstraining met roofvogels, door Geeske Lanting
* ‘Bewustwording is 80% van de verandering’, door Toine de Graaf
* Integratie van reflexpatronen via MNRI, door Karin de Jonge
* De praktijk van Arianne Liefers, door Petra Jungblut
* Column integrative medicine: Ons Evolutionaire Brein, door Karlien Bongers
* Paard als spiegel, door Luise-Anna Kroon
* ‘Het vinden van blokkades, daar draait het om’, door Toine de Graaf
* Reflexpunt: Boerenwijsheid, door Geeske Lanting

Voorwoord: Instict versus cognitie

Bij dieren zit ogenschijnlijk de cognitie zoals wij die kennen niet in de weg. Ze reageren op hun instinct, niet meer en niet minder. Maar juist dieren laten ons zien hoe belangrijk dat instinct is. Dat gezond verstand ook wel weer handig is, bleek toen ik als klein kind een paar stekelbaarsjes van mijn broer kreeg die hij in het slootje verderop had gevangen. Ik vond het geweldig en wilde ze extra verwennen, dus vulde een pot met lekker warm water… Dat was menseninstinct van een klein meisje. Met volwassen verstand zouden deze vissen het overleefd hebben.

De eerste 18 jaar van mijn leven maakten allerlei verschillende huisdieren deel uit van mijn familie. Naast mijn ouders en vijf broers en zussen, hadden wij altijd een keur aan dieren om ons heen: drie en soms meer honden, maar ook vogels, vissen, konijn, cavia, woestijnratjes tot zelfs wandelende takken en hier en daar een gewonde merel, eend of egel die we oplapten. Het was een drukte van belang in mijn ouderlijk huis met zoveel zielen, maar ook heel gezellig. Die dieren maken deel uit van mijn vorming als mens.

In mijn eigen gezin in de fase daarna is er ook altijd ruimte voor dieren geweest. Ons lieve en zeer tamme konijn dat vrij rond mocht lopen, is heel oud geworden. Nu zijn er nog drie grasparkieten met hun verschillende gedrag: een zenuwpeesje, een baasje en een onderdaantje. Ik herken stukjes van mezelf in alle drie. Bij coaching fungeren roofvogels en paarden ook als spiegels. Dat daarnaast andere aspecten van het diereninstinct ingezet kunnen worden in de zorg laat KNGF Geleidehonden zien, waar honden worden opgeleid om darmkanker op te sporen.

Uiteraard hebben we niet alleen dierennieuws in deze editie, maar ook een keur aan andere artikelen. En in het najaar zijn er weer een hoop boeiende congressen te bezoeken, waarover meer informatie op de nieuwspagina.
ondertekening-els-meer-contrast

Laat een reactie achter