VNGK, nummer 3/2017

14 Apr, 2017


VNGK 3/17

In de mei/juni editie staat o.a. een mooi artikel van Anna Myrte Korteweg over ‘Een vernieuwend centrum voor het nieuwe leven’.

* Voorwoord Groei & bloei, door Els Smits
* Column Bruggenbouwen: Bruggen bouwen of kloven dichten?, door Frans Kusse
* Goed vies: het nieuwe gezond, door Els Smits
* Ayurveda en kinderen met astma, door Geeske Lanting
* Liefdevolle zorg voor de volwassenen van straks, door Anna Myrte Korteweg
* De Depressie-respons, door Krijn Koetsveld
* ‘Regelgevende instanties zijn uitermate conservatief’, door Toine de Graaf
* Een vernieuwend centrum voor het nieuwe leven, door Anna Myrte Kortweg
* Integratie van binnenuit, door Anna Myrte Korteweg
* Integratieve Oncologie, door Toine de Graaf
* Onbedoelde consequenties van een glutenvrij dieet
* De Praktijk van Merel van der Weurf, door Karin de Jonge
* Niet praten, maar voelen, door Luise-Anna Kroon
* Veerkracht, door Karlien Bongers
* Btw, hoe zit dat?, door Tine Goedhart
* Arme ouders, door Brenda Dekkers
* Het kind als spiegel, door Charlotte Langen

Voorwoord: Loslaten

Kinderen, ik heb er zelf één die binnenkort meerderjarig wordt. Hij is inmiddels mijn maatje, maar blijft natuurlijk altijd mijn kind. Ik ben zo trots op hem en stiekem daarmee ook een beetje op mezelf. Hij is het gouden randje om mijn leven.

Gelukkig hebben we nooit lastige of moeilijke gezondheidsproblemen gehad. De eerste drie jaar van zijn leven woonden we in Bolivia, misschien wat minder schoon dan hier in Nederland. Wie weet is dat wel in zijn en ons voordeel geweest. Ik herinner me goed dat als hij ergens in het zand viel, zijn aandacht direct getrokken werd door bijvoorbeeld een kruipende mier. De val bracht hem meteen een nieuw perspectief. Prachtig om te aanschouwen, zo’n kind dat nog niet anders kan dan in het nu leven. Maar niet elk kind heeft zoveel geluk in zijn of haar jonge leven. Daarom laten we in deze editie het licht schijnen op natuurlijke en integrale geneeskunde voor kinderen.

Natuurlijk staat er nog veel meer lezenswaardigs in dit nummer. We zijn blij met een groeiend arsenaal aan goede columnisten. Nieuw in deze editie zijn Frans Kusse en Tine Goedhart. Frans zal vanaf nu de column bruggen bouwen op zich nemen. Wellicht kent u hem als initiatiefnemer van de Academy for Integrative Medicine en als redactielid van het Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde. Tine Goedhart start in deze editie met het doorlichten van de administratieve aspecten van bedrijfsvoering. Voor velen van ons is administratie misschien wel het ondergeschoven kindje van ons werk. Een kindje waar we toch ook verantwoordelijk voor zijn en dat evengoed onze zorg en aandacht verdient. Tine gaat pogen ons scherp te houden op zaken die we niet over het hoofd mogen zien. Te beginnen bij de btw-vrijstelling. U leest er meer over op pagina 65.

ondertekening-els-meer-contrast

PS
We horen weer graag wat je vindt van deze editie.
Mail je ons op redactie@vngk.nl? Dank je wel!

Laat een reactie achter