Verbetert het tekenen van mandala’s het psychisch welzijn?

30 Jan, 2024

Een mandala is een spiritueel en symbolisch symbool dat in verschillende culturen en religies over de hele wereld wordt gebruikt. Het woord ‘mandala’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘cirkel’. Mandala’s worden vaak gebruikt als hulpmiddel bij meditatie en worden beschouwd als een manier om de geest te kalmeren en te ontspannen. In deze systematische review is onderzocht in hoeverre mandala’s tekenen patiënten kan helpen om hun psychische welzijn te verbeteren.

In diverse databases (waaronder PubMed, EMBASE en Web of Science) is naar geschikte studies gezocht, naar de effecten van mandalakunst op subjectieve en objectieve psychologisch welzijn. Denk hierbij aan stress, angst, depressie, spanning, mindfulness, hoop, veerkracht, pijn, stemming, vermoeidheid en symptomen van trauma.

In de systematische review werden uiteindelijk elf studies met in totaal 405 deelnemers meegenomen. Uit de review bleek dat het tekenen van mandala’s negatieve symptomen verminderde en een positieve invloed had op hoopvolle gevoelens. Zo gaf deze activiteit verlichting van pijn en vermindering van fysiologische symptomen van stress. De onderzoekers geven aan dat meer kwalitatief hoogwaardige studies nodig zijn om deze onderzoeksresultaten te bevestigen.

Bronvermelding:
Zhang, M-Q., et al. (2024). Does Mandala Art Improve Psychological Well-Being in Patients? A Systematic Review. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 30(1).