Mindful luisteren naar jezelf en de ander

17 Dec, 2020

Door Ingrid van Dijk

December kan een maand zijn van bezinning en inspiratie, maar is voor velen ook een maand met vaste rituelen rondom Kerst en Oud & Nieuw, familiebezoeken en ontmoetingen met vrienden. Een drukke maand die veel van ons vraagt op het gebied van luisteren, niet alleen naar de ander maar ook naar onszelf. De vraagt rijst hoe we onszelf hierin kunnen ondersteunen. Ik ga erover in gesprek met Nicole Schoonbrood, verbonden aan Radboudumc Centrum voor Mindfulness in Nijmegen.

Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness doet niet alleen wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness in de gezondheidszorg en daarbuiten, maar biedt ook een postacademische opleiding tot mindfulnesstrainer. Nicole Schoonbrood is hoofddocent bij deze opleiding en verantwoordelijk voor de kwaliteit ervan. Ze verzorgt de modules over trainersvaardigheden en is supervisor voor mindfulnesstrainers binnen en buiten het centrum. Daarnaast geeft ze verschillende vervolgtrainingen, waaronder de training Communicatie & Mindfulness, die ze heeft ontwikkeld op basis van de principes van Insight Dialogue van Gregory Kramer.1 Tijdens deze training onderzoeken deelnemers hun patronen in communicatie en leren zo anders om te gaan met de stress die zij ervaren in de interactie met anderen. Op basis van deze grote schat aan kennis en ervaring vraag ik Nicole hoe mindfulness behulpzaam kan zijn bij het luisteren naar onszelf en de ander.

‘Binnen communicatie is luisteren een groot thema waarin veel misgaat en veel leed wordt opgedaan. Met aandacht is hier een hoop winst te behalen. Al vanaf het eerste moment dat we geboren worden, zijn we bezig met luisteren in de voortdurende interactie met onze omgeving, onze behoeften en het kenbaar maken ervan. Daardoor zijn er hardnekkige patronen ontstaan en dat maakt het ook zo lastig om hierin nieuwe paden te bewandelen. Dit vraagt om bewustzijn en oefening. De drie-minuten-ademruimte uit de mindfulnesstraining waarin je opmerkt wat er in jou gaande is, is een belangrijke eerste stap in het herkennen en erkennen van je eigen patronen hierin. Maar mindfulness gaat verder dan dat. In de definitie van mindfulness die we in ons centrum hanteren gaat het erom dat je bereid en in staat bent om op een vergelijkbare manier aanwezig te zijn bij alle gebeurtenissen en ervaringen, of ze nou prettig of onprettig zijn, met vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en onderscheidingsvermogen. Mindfulness gaat daarmee niet alleen over het je bewust worden van patronen en zien hoe je adequaat kunt reageren. Het gaat er tevens om dat je leert dat ook de onprettige ervaringen van het leven erbij horen en niet hoeven worden weggeduwd of vermeden maar dat je daar, vanuit een gelijkmoedige houding, bij kunt blijven.’

Meer informatie: www.radboudcentrumvoormindfulness.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in het VNIG 1/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:

  1. Kramer, Gregory (2014). Insight Dialogue. Waarbeke: Asoka

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter