Stoere liefde

20 Apr, 2021

Door Karlien Bongers

Een woeste brul klinkt uit de voorkamer, gevolgd door een luide boink van een kind dat hard op de vloer springt. Verstoord kijk ik op van mijn rustige ochtend kopje koffie. ‘Wat doe je?’, roep ik vanaf de keukentafel. ‘Ik ben de hulk’, schreeuwt zoonlief van vijf als antwoord gevolgd door een demonstratie arm-vechtbewegingen. ‘O ja, ik zie het’, kan ik nog net opbrengen en neem een diepe teug lucht.

Even later wil hij wel een beker melk en een cracker met appelstroop. ‘Waarom was de hulk nou zo boos?’, vraag ik. Hij legt hij me uit dat de hulk altijd heel boos is en alles kapotmaakt van zijn vijanden gewoon omdat hij de hulk is. In een opvoedkundig moment vraag ik hem of hij met liefde wellicht ook iets zou kunnen oplossen. ‘Nee’, antwoordt hij resoluut. Op mijn vraag ‘waarom niet’ antwoordt hij ‘want liefde is niet stoer’, terwijl hij me aankijkt met zijn heldere blauwe ogen. Vertwijfeld kijk ik naar de overkant van de keukentafel in een ander paar oeverloos blauwe ogen. Wat is hierop ons antwoord?

Ik denk aan alles wat ik heb gelezen, ervaren en geleerd over het vermogen van liefde. Soms heel eenvoudig zoals drie positieve gedachten die het effect van een negatieve gedachte kunnen neutraliseren. Of dat je door positieve, mooie woorden zoals liefde, vriendschap of harmonie te lezen of uit te spreken jezelf blijer maakt.1 Soms onbewust bijvoorbeeld door je zelf te omringen met esthetische schoonheid zoals mathematische patronen van orde en regelmaat zoals die ook in de natuur voorkomen of muziek waarop je hersenen blijken te reageren zoals ze reageren bij het ervaren van romantische liefde.2 Wat te denken van de effecten van mindfulness, mettameditatie, positieve liefdevolle affirmaties, trauma-sensitive-yoga en yoga-for-the-special-child? En hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd, schijnt de ho’oponopono-mantra uit Hawaii – waarbij je de zinnen ‘het spijt me’, ‘vergeef me’, ‘bedankt’ en ‘ik hou van je’ constant herhaalt terwijl je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor je gedoetjes – zelfs criminelen op het rechte pad te kunnen brengen. Ook de oude Tibetaanse sjamanistische healingmethode ch’od, oftewel ‘het voeden van je demonen’ is gebaseerd op het je liefdevol toe-eigenen van je angst, pijn, verslaving, trauma of ziekte. Dezelfde techniek kun je gebruiken als je geleerd hebt om wakker te worden in je eigen droom, het zogenaamde lucide dromen.3 Hierbij kun je in plaats van weg te rennen voor de monsters in eigen nachtmerries, ze juist oproepen en ze liefdevol omarmen. Waarmee mijn gedachten vanzelf gaan naar wat vergeving4 en dankbaarheid5 kunnen bewerkstelligen. Sowieso zou ik zonder liefde van mijn ‘vriendje’ en de leden van mijn ‘tribe’ nooit doen wat ik nu doe en wat me gelukkig maakt. En zonder liefde voor het leven had ik het bijltje er allang bij neer gegooid. Ik denk aan de helende liefde van mijn moeder die naarmate ze ouder wordt steeds groter lijkt te worden en waarin ik me dagelijks mag koesteren, als ik dat wil. En ten slotte denk ik eraan dat zonder liefde dit heerlijke joch hier nooit had rondgestuiterd.
Ik glimlach en antwoord: ‘Je hebt gelijk: als je iets wilt vernietigen, heb je niet zoveel aan liefde, maar’, zo ga ik fluisterend verder, ‘als je iets wilt creëren is liefde superstoer’.

Meer informatie: www.openklaver.com

Bronvermelding:
1. Fredrickson BL, Losada MF. Positive affect and the complex dynamics of human flourishing. Am Psychol. 2005;60(7):678-686. doi: 10.1037/0003-066X.60.7.678.
2. Zeki S, Romaya JP, Benincasa DM, Atiyah MF. The experience of mathematical beauty and its neural correlates. Front Hum Neurosci. 2014 Feb 13;8:68 PMID: 24592230. doi: 10.3389/fnhum.2014.00068.
3. Baird B, Mota-Rolim SA, Dresler M. The cognitive neuroscience of lucid dreaming. Neurosci Biobehav Rev. 2019;100:305-323. doi: 10.1016/j.neubiorev.2019.03.008.
4. Long KNG, Worthington EL Jr, VanderWeele TJ, Chen Y. Forgiveness of others and subsequent health and well-being in mid-life: a longitudinal study on female nurses. BMC Psychol. 2020;8(1):104. doi: 10.1186/s40359-020-00470-w.
5. Cunha LF, Pellanda LC, Reppold CT. Positive Psychology and Gratitude Interventions: A Randomized Clinical Trial. Front Psychol. 2019;10:584. doi: 10.3389/fpsyg.2019.00584.

is chirurg (niet-praktiserend) en specialist Integrative Medicine. Ze heeft een eigen coachings- en adviespraktijk en is hoofddocent van de tweejarige STIBIG post-hbo-opleiding tot Integrative Medicine zorgverlener.

Laat een reactie achter