Diagnose in een lach

18 Feb, 2016

Door: Karlien Bongers

Ik heb altijd rare tanden gehad. Mijn voortanden hadden groeven die geelbruin verkleurd waren met hier en daar zwarte putjes. Een doodziek jochie zei ooit tegen me: ‘Dokter, je moet je tanden poetsen!’ Ik weet niet of ik me er voor schaamde. Ik wist niet beter dan dat ik die rare tanden had. Wel lachte ik zelden breeduit.

Van jongs af aan poetste ik tweemaal daags mijn tanden. Dus daar kon het niet aan liggen. Toen ik ouder werd gebruikte ik op advies van mijn tandarts tandpasta met extra toevoegingen om mijn tanden wit te krijgen. Dat was voordat ik wist hoe schadelijk tandpasta kan zijn. 
Hoewel we de meeste tandpasta uitspugen krijgen we in ons leven gemiddeld 75 liter tandpasta binnen. Deeltjes die in tandpasta zitten kunnen in ons bloed terechtkomen. Het blijkt dat populaire ingrediënten zoals triclosan, natriumlaurylsulfaat (SLS) en diethanolamine (DEA) hormoonverstoringen kunnen veroorzaken of kankerverwekkend kunnen zijn. Bovendien zit in de meeste tandpasta fluoride. Dat lijkt goed: fluoride maakt je tanden immers sterk! Helaas is er met wetenschappelijk onderzoek nooit onomstotelijk bewezen dat bijvoorbeeld het fluorideren van drinkwater, zoals dat wordt gedaan in de Verenigde Staten, tandbederf voorkomt. Wel is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat een overdosis fluoride je botten kan aantasten en de functie van je hersenen, immuunsysteem, schildklier en alvleesklier kan verstoren. 

Meer informatie: www.karlienbongers.nl De gehele column leest u op pagina 22 van VNGK 2/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

is chirurg (niet-praktiserend) en specialist Integrative Medicine. Ze heeft een eigen coachings- en adviespraktijk en is hoofddocent van de tweejarige STIBIG post-hbo-opleiding tot Integrative Medicine zorgverlener.

Laat een reactie achter