Mais: goed voor U?

12 februari 2015

Door: Karlien Bongers

Als kind was ik dol op mais. Stiekem pikten we maiskolven en mijn moeder kookte ze met een beetje zout en suiker. Hoewel de velletjes tussen mijn tanden gingen zitten genoot ik van het met m’n handen eten van een met roomboter ingesmeerde verse maiskolf. Dat was de tijd dat de snelweg een tweebaansweg werd ter hoogte van Staphorst. In die tijd had de ruilverkaveling nog niet plaatsgevonden en stonden de korenschoven op het land te drogen. Zomerkoninkjes kon je alleen in de zomer kopen, asperges tot Sint-Jan en in de winter aten we slechts alle varianten kool. De woorden Roundup en GMO kenden we nog niet. De melkboer bracht de flessen pure yoghurt en melk aan huis en suiker was nog herkenbaar als suiker.

Als student gebruikte ik blikjes mais om mijn gerechten iets exotisch te geven en bovendien waren ze goedkoop. Ik hield me in die tijd nog niet bezig met gezonde voeding. Mijn studie Geneeskunde hield zich daar ook niet mee bezig. Gedurende de zes jaar studie werd hooguit twee uur aan voeding besteed.
Ik was niet de enige die begin jaren tachtig gebruik maakte van het feit dat mais een goedkoop bestanddeel van voeding is. Intussen heeft de voedselindustrie mais ontdekt als goedkope bron om hun producten aantrekkelijk te maken. Vrijwel alles wat nu door de voedingsindustrie wordt geproduceerd bevat suiker. Heel veel suiker.

 

Meer informatie: www.karlienbongers.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in het VNGK 2/15.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.