Ons Evolutionaire Brein

18 Aug, 2016

Door: Karlien Bongers

‘Waarvoor dient deze spier?’ was mijn vaste vraag als ik, in mijn vroeger leven met een coassistent aan tafel stond en ik de spiervezels van de platysma in beeld kreeg. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens een operatie vanwege een mediale halscyste, een rest van onze kieuwbogen. Zelden kreeg ik het ‘juiste’ antwoord, namelijk ‘het is een rest van de spierlaag die vastzit aan de huid waarmee bijvoorbeeld paarden en koeien vliegen kunnen verjagen.’

In ons lichaam blijken we nog meer overblijfselen te hebben van onze animale voorouders. Sommigen zijn niet erg nuttig meer. Zo kom je bij een bepaalde buikoperatie (mediale laparotomie) bij 80% van de mensen onder de navel in het midden van de buik een kleine spier tegen. Deze musculus pyromidalis vormt bij buideldieren de natuurlijke draagzak waar een jong ter grootte van een tuinboon direct na de geboorte in ongeveer drie minuten naartoe klautert. Ook hebben we nog resten van spieren om onze oren te richten naar geluid en sommige mensen kunnen dit. Helaas kunnen we met ons menselijk staartbotje (os coccygus) niet meer kwispelen. Sommigen overblijfselen kunnen last geven. Bijvoorbeeld het Zenkers divertikel is bij mensen een zeldzaam voorkomende uitstulping van de slokdarm maar zit op dezelfde plaats als de krop bij vogels en insecten. Vogels bewaren er voedsel in voor hun jongen en bijen bewaren er hun honing.

Meer informatie: www.karlienbongers.nl Lees de gehele column vanaf pagina 42 in het VNGK 5/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

is chirurg (niet-praktiserend) en specialist Integrative Medicine. Ze heeft een eigen coachings- en adviespraktijk en is hoofddocent van de tweejarige STIBIG post-hbo-opleiding tot Integrative Medicine zorgverlener.

Laat een reactie achter