De andere voedingscrisis

4 maart 2019

Medscape, het Amerikaanse platform voor medici, berichtte onlangs over de andere, tweede voedingscrisis die momenteel gaande is. Gedoeld wordt op ondervoeding onder ouderen, die onderbelicht dreigt te raken nu er zoveel aandacht is voor gezondheidsproblemen door overgewicht. In Amerika is de helft van de ouderen ondervoed of heeft een groot risico op ondervoeding.

Hoewel het bericht van Medscape vooral gericht is op de Amerikaanse samenleving, is het ook in Nederland van belang bij ouderen die langzaam gewicht verliezen alert te zijn op ondervoeding. Met name bij demente ouderen in instellingen onder onze zorg, is adequate voedingszorg een voorwaarde. Dementieklachten verergeren bij ondervoeding. Cognitieve disfunctie hangt samen met voedingsstatus, zo blijkt uit onderzoek. De progressie van de cognitieve klachten bij de ziekte van Alzheimer wordt versterkt bij ondervoeding.

Ondervoeding voorkomen bij dementie verdient daarom de hoogste aandacht. Meer over dementie leest u in de tweede editie van het Vakblad voor Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg. In deze editie wordt het innoverende Bredesen-protocol besproken, dat een ingang biedt voor de behandeling van beginnende cognitieve disfunctie bij de ziekte van Alzheimer. Het protocol berust onder meer op verbetering van de voedingsstatus bij de cliënt.


Bron:
Ault, A. The Other Nutrition Crisis. (n.d.). Retrieved February 26, 2019.
Santos, T. B. N. dos, Fonseca, L. C., Tedrus, G. M. A. S., & Delbue, J. L. (2018). Alzheimer’s disease: nutritional status and cognitive aspects associated with disease severity. Nutrición Hospitalaria, 35(6), 1298.