Blootstelling aan 5G-straling ongezond

02 Mar, 2020

Verschillende steden in de wereld hebben al aangegeven niet mee te zullen doen met de uitrol van 5G in hun gemeente. In januari gaf Slovenië als eerste land aan 5G voorlopig niet uit te rollen vanwege de onduidelijkheid over de gezondheidsrisico’s ervan.

5G is van een andere orde dan zijn voorgangers en maakt gebruik van zeer korte golven met zeer hoge snelheid, in de bandbreedte tussen 30 en 300 GHz, waarvan gezondheidseffecten op ogen, hart en immuunsysteem bekend zijn. Er zijn mogelijk ook verbanden met antibioticaresistentie, en planten absorberen deze golflengtes. Wat de effecten op de menselijke huid zullen zijn waarin de 5G-frequenties tot twee mm doordringen, in het geval van transpiratie, baart zorgen aangezien de zweetklier als microantenne functioneert.

In een in januari gepubliceerde studie naar het effect van elektromagnetische straling op bijen, blijkt dat ook deze insecten zeer gevoelig zijn voor 5G-straling. Onderzoekers concludeerden dat naarmate de trillingsfrequentie van elektromagnetische straling hoger werd, zoals bij 5G, bijen exponentieel meer trilling opnamen ten opzichte van de lagere elektromagnetische frequenties. Een verschuiving van lage naar hogere frequenties van tien procent zou de absorptie met een factor drie verhogen. Dat is schadelijk voor de bij en uiteindelijk ook voor de leefomgeving.

Meer uitleg over de ongunstige gezondheidseffecten van 5G kunt u vinden in het artikel ‘5G en gezondheid’ van dr. Anna Kruyswijk-van der Heijden dat verscheen in VNIG 3-19. Abonneehouders van VNIG kunnen inloggen op www.vnig.nl om het artikel weer te lezen, of u kunt hier het artikel voor € 3.50 digitaal bestellen.

Bronvermelding:
www.5gappeal.eu
Arno Thielens, Mark K. Greco et al. Radio-Frequency Electromagnetic Field Exposure of Western Honey Bees. Scientific Reports. 10, 1, 12 2020

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter