Vrede kun je leren

17 Dec, 2018

Door: Karin de Jonge

Vrede, is dat nog wel een woord van deze tijd? Bij sommige mensen zal het nostalgische associaties oproepen aan de roerige ‘sixties’ of de grote antikernwapendemonstraties in de jaren 80. De Belgische publicisten David van Reybrouck en Thomas D’Ansembourg stellen echter dat het verlangen naar vrede juist weer terug is in het hart van de samenleving, door gebeurtenissen als terrorisme en toenemende polarisatie. Tegelijk constateren zij veel ongemak. Ook al weten we hoe belangrijk vrede is voor ons welzijn, zowel collectief als individueel, weten we eigenlijk niet goed hoe dat moet, in vrede leven. We hebben daar niet voor doorgeleerd… De auteurs gingen op zoek naar antwoorden.

Aangeslagen door de tragische gebeurtenissen bij de bloedige aanslagen in Parijs en Brussel, zochten de bevriende publicisten elkaar op. Ze voelden zich machteloos en wilden iets doen. Als respectievelijk historicus en psychotherapeut verdiepten zij zich de afgelopen jaren intensief in conflicten op individuele en wereldschaal. Ze besloten samen een essay te schrijven: ‘Vrede kun je leren’, een hartverwarmend pleidooi om te gaan investeren in een vreedzamere samenleving. Niet alleen geld geven aan nóg meer veiligheidsmaatregelen, maar ook aan initiatieven om te leren vreedzamer met onszelf en met elkaar om te gaan. Want, zo zeggen zij: ‘als er geweld oplaait in het hart en het geweten van de mens, is vrede ook een kwestie die van binnenuit moet worden aangepakt’. In hun essay zetten ze daarvoor diverse mogelijkheden op een rij.

Toen ik van een vriendin uit België het boekje kreeg, ging mijn hart sneller kloppen. Het begrip vrede is mij met de paplepel ingegoten (en als ik eerlijk ben misschien ook wel een beetje door de strot geduwd). Als klein kind stond ik al met een spandoek bij menige vredesactie en onze eettafel lag soms vol met lesbrieven die we met actievrienden verspreidden onder de naburige basisscholen. Een mooie en samenbindende tijd, waar ik met een warm gevoel aan terugdenk. Maar ook met gemengde gevoelens, want helaas ging het er bij ons thuis niet altijd zo vreedzaam aan toe.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 51 in het VNIG 1/19. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding: Reybrouck, David van & Thomas D’Ansembourg. Vrede kun je leren. 2017. De Bezige Bij, Amsterdam Nhat Hanh, Thich. De wereld is mijn thuis. 2016. Ten Have, Utrecht

heeft sinds 2007 een praktijk voor holistische massagetherapie. Zij begeleidt mensen op het gebied van lichaamsbewustwording, met name bij stress- en burn-out klachten. Daarbij put ze uit diverse bronnen, zoals de vierjarige hbo-opleiding Holos, werkervaring in het welzijnswerk en training in diverse body-mindtechnieken.

Laat een reactie achter